НОВИНИ

Експозиция на старинни бални рокли се откри в Габрово

Първа и единствена по рода си у нас експозиция на стари бални рокли представят в Регионалния исторически музей в Габрово. Тоалетите са събирани от местни дарители и показват с какво са дефилирали абитуриентите през 70-те и 80-те години на миналия век.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:08, 02.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Идеята за събирането на бални тоалети от времето на социализма се зародила преди една година от директора на Регионалния исторически музей в Габрово.

Николета Маринова, уредник - РИМ-Габрово: Общо събраните тоалети са 19 бални тоалети, като говорим за дамски рокли и за мъжки костюми.

Най-ранната бална рокля е от 1971 година, а най-късната - от 1989. Всички били шити по поръчка, а повечето платове били купувани от София. Сред най-интересните модели е този с ръчно извезани народни мотиви, който може да се срещне и днес.

Николета Маринова, уредник - РИМ-Габрово: Тези от 70-те години сякаш са държали на по-късото, докато по-нататък роклите малко се дръпват с дължина.

Най-старата бална рокля беше избрана и за най-красивата. Белият плат бил специално поръчан от бившата Германска демократична република, а моделът измислен и направен от шивачката на габровския театър.

Венета Козарева, собственик на балната рокля: Моделът е много скромен, разчита на ефекта на плата. Нямаше много подходящи обувки. Лично аз съм висяла на една огромна опашка в ГУМ, за да си купя тези обувки, които както виждате са като специално създадени за тази рокля.

Изложението на стари бални рокли ще остане в РИМ-Габрово до 15-ти септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Вежди Рашидов в Димитровград
Изложба на Вежди Рашидов в Димитровград
Регатата „Съединение 2017“ започна в Царево
Регатата „Съединение 2017“ започна в Царево