НОВИНИ

Екстрадират основателя на "Уикилийкс"?

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в рамките на часове и дни от еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище през 2012 г.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:32, 05.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
екстрадират основателя уикилийкс

Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, при които му беше предоставено убежище в еквадорското посолство в Лондон. Това заяви ексвадорският президент Ленин Морено, а по-късно стана ясно, че Асандж може да бъде екстрадиран съвсем скоро.

Отношенията между Асандж и неговите домакини се влошават от месеци. Той ги обвини, че нарушават основните му права, след като беше блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон.

Еквадор обаче е категоричен, че Асандж не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на екдвдорска територия и страната носи отговорност за него.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където беше разследван за предполагаемо изнасилване.

Обвиненията по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортират до ВМА прострелялата се с Калашников курсантка (СНИМКИ)
Транспортират до ВМА прострелялата се с "Калашников" курсантка (СНИМКИ)
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Българското завръщане на Димитър Маринов
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Българското завръщане на Димитър Маринов