Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в рамките на часове и дни от еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище през 2012 г.

© БГНЕС

Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, при които му беше предоставено убежище в еквадорското посолство в Лондон. Това заяви ексвадорският президент Ленин Морено, а по-късно стана ясно, че Асандж може да бъде екстрадиран съвсем скоро.

Отношенията между Асандж и неговите домакини се влошават от месеци. Той ги обвини, че нарушават основните му права, след като беше блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон.

Еквадор обаче е категоричен, че Асандж не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на екдвдорска територия и страната носи отговорност за него.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където беше разследван за предполагаемо изнасилване.

Обвиненията по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

Еквадор обмисля да откаже убежище на Джулиан Асандж

Еквадор обмисля да откаже убежище на Джулиан Асандж

Еквадор обмисля да откаже убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, твърдят няколко информационни агенции, като цитират американски разследва...