18 милиона души в света страдат от Алцхаймер, според статистиката на Световната здравна организация. Много учени търсят лечение на болестта, но все още няма категорично решение. Българската академия на науките е на път да открие нов начин да забави развитието на Алцхаймер чрез природен продукт.

Преди две години Бил Гейтс дари 100 милиона долара, за да помогне в борбата с Алцхаймер. Пълната победа в тази борба обаче засега е почти невъзможна.

Проф. д-р Рени Калфин, БАН: Тези болести не са лечими.

Алцхаймер постепенно и необратимо унищожава паметта и мисленето на около 70 хиляди човека у нас. Или един град с населиние като на Благоевград. Учените от БАН обаче имат добра новина.

Проф. д-р Рени Калфин, БАН: Имаме обнадеждаващи резултати в момента с екстракт от охлюви. Той забавя невродегенеративните процеси, подобрява обучението и паметта при опитни животни.

Това и още други интересни открития са факт благодарение на Национална програма, финансирана от Министреството на образованието и науката. В нея се търсят онези наши природни богатства, които могат да побеждават трудните болести.

Проф. Иван Димов, ръководител на екипа на ННП "БиоАктивМед": Тази инвестиция за научни изследвания не е случайна, тя е полезна и ще направи българина по-щастлив.

Не сме първите, които търсят лечение на тази болест, но сме първите, които може би ще го открият в охлюва. Засега само "може би". А за света това откритие би било по-ценно и от дарение в милиони долари.