НОВИНИ

Екстремно време в Европа: Студен фронт обхвана Италия, жеги на север

Студен фронт в слънчева Италия отне живота на трима души, докато северните страни са обхванати от горещата вълна, която се придвижи към Скандинавия от Западна Европа. Вижте още за екстремното време в разгара на лятото на Стария континент.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:09, 28.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Почти цяла Италия е обхваната от студент фронт, който носи със себе си проливни дъждове и силни ветрове. Норвежки атлет е бил убит мълния по време на планинско състезание, мъж се е удавил при наводнения след обилни валежи край Арецо, а една жена е станала жертва на торнадо, което отнесло колата й в крайбрежното градче Фочене край Рим.

Норвегия отчете температурен рекорд за последните 49 години - 35,6 градуса по Целций. Докато хора търсят прохлада в центъра на Осло, караулът пред кралския дворец остава на пост в характерните си черни вълнени униформи. Времето за носене на караул е намалено до един час заради жегата.

;

На плажа са и в Хелзинки. Финландската столица отчете температурен рекорд от 31,8 градуса - с две десети над стойностите, измерени през далечния юли 1945-та. Подобрен беше и рекордът в страната за цялото лято. 33,6 градуса бяха измерени във финландската провинция. Полицията предупреждава шофьорите да внимават за лосове, които пресичат пътищата в търсене на вода.

Горещата вълна в Европа обхвана и Швеция.

Около 200 огнеборци и 50 военни се включиха в овладяването на горски пожари, край хърватския град Шибеник на адриатическото крайбрежие. Схпряно е настъплението на стихията към жилищни домове и вятърни генератори. Пострадали няма, но са загубени големи масиви от борови гори. Овладян е и пожар на остров Хвар.

;

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Южна Полша. В девет провинции има предупреждения за рискове от наводнения и прекъсвания на електрозахранването.

Дъждове и кални свлачища поразиха и австрийската провинция Тирол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България
Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България
Земетресение разтърси Атина
Земетресение разтърси Атина