НОВИНИ

Еквадор прекъсна наказателно интернет достъпа на Джулиан Асанж

Еквадор прекъсна наказателно интернет достъпа на Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на страната в Лондон от 2012 г. Правителството на страната заяви, че е прекъснало системите за комуникация с външния свят на Джулиан Асанж.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:19, 28.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
еквадор прекъсна наказателно интернет достъпа джулиан асанж

Не се дават по вече подробности за въпросната санкция и не се уточнява дали основателя на „Уикилийкс“ има право да приема посетители. Тази мярка бе осъдена от бившия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и британския музикант Браян Ино, според които тя допринася за „изолацията на Асанж“.

В съобщението си еквадорското правителство предупреждава, че при повторна проява на австралиеца Кито може да предприеме и други мерки, без да са дават никакви уточнения.

Еквадорското правителство не посочи по какъв начин Джулиан Асанж не е спазил „своите писмени ангажименти към правителството на Еквадор, поети в края на 2017 г., според които не трябва да публикува съобщения, представляващи намеса в отношенията на Еквадор с други държави“, включително и САЩ.

Реакцията на Кито идва обаче след серия от съобщения на Асанж в „Туитър“ в понеделник вечерта. В тях той критикува синхронизираното експулсиране на руските дипломати от западни страни, като реакция на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, „12 часа след един от най-ужасните пожари в постсъветската история“ в търговски център в Сибир.

В резултат на тези съобщения в „Туитър“ Асанж си спечели гнева на член на британското правителство. „Много жалко, че Джулиан Асанж е още в посолството на Еквадор“, каза британският държавен секретар по външните работи Алан Дънкан пред парламента. „Вече е време този малък жалък червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие“, добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко Борисов
Очаква се днес зърнопроизводителите да се срещнат с премиера Бойко Борисов
Нападнаха режисьора Николай Поляков
Нападнаха режисьора Николай Поляков