Еквадорските власти ще продължат да закрилят основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Това заяви еквадорското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

„Министерството на външните работи съобщава, че еквадорското правителство ще продължи да предоставя международна закрила на гражданина Джулиан Асандж дотогава, докато вече няма заплаха за живота му. Това решение се взема в съответствие с конституционните изисквания за защита на човешките права и международните договори в тази област, подписани от страната“, заяви външнополитическото ведомство на сайта си.

Правителството още веднъж заявява, че иска да има най-добри отношения с Обединеното кралство и ще продължи да полага усилия да се намери решение, което да удовлетвори и двете държави и чрез което да се постига зачитане на човешките права, посочи министерството.

През 2012 г. Асандж потърси убежище в еквадорската дипломатическа мисия в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където беше издадена заповед да бъде арестуван по обвинения в "принуждаване към действия от сексуален характер и посегателство", както и в изнасилване. Главното опасение на Асандж беше, че шведските власти ще го депортират в САЩ, където австралийският гражданин е заплашен от до 35 години затвор или смъртна присъда за публикуването на поверителни документи на Държавния департамент. Основателят на „Уикилийкс“ отхвърля предявените му обвинения и ги определя като политически мотивирани.

Вчера лондонски съд не намери основание да удовлетвори искането на Асандж да отмени международната заповед за задържането му. Съдът отново ще се занимае с искането на 13 февруари.