НОВИНИ

Еквадорският президент отправи предупреждение към създателя на Уикилийкс

Президентът на Еквадор Ленин Морено предупреди днес основателя на сайта за разкрития Уикилийкс Джулиан Асандж да не се меси в ситуацията в Каталуния, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:45, 17.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
еквадорският президент отправи предупреждение създателя уикилийкс

Асандж живее от 2012 г. в посолството на Еквадор в Лондон, където получи убежище и избяга екстрадиция към Швеция заради предполагаемо сексуално посегателство - престъпление, което той отрича да е извършил.

Австралиецът ядоса Мадрид, тъй като в Туитър се обяви за независимост на Каталуния и обвини испанското правителство в репресии. Испанският министър на външните работи Алфонсо Диас каза, че Асандж се опитва да манипулира и да се меси в политическата криза в Каталуния, по-специално след като се е срещнал с фигура от движението за независимост миналия месец.

"Припомняме на господин Асандж, че той няма никаква причина да се меси в еквадорската политика, защото статутът му не го позволява, нито пък да се меси в политиката на приятелски страни. Той няма правото да го прави и пое ангажимент в тази насока", заяви Ленин Морено пред испанския в. "Паис". Морено започна днес тридневно посещение в Испания.

Миналия месец еквадорският министър на външните работи призова Асандж да избягва всякакви изявления, които могат да засегнат международните отношения на Еквадор, които трябва да бъдат запазени, както е случаят с Испания.

Асандж беше направи изявлението в подкрепа на Каталуния през октомври след забранения референдум за независимост в областта. Тогава Мадрид протестира, а еквадорското президентство призова Асандж да спазва условията на убежището, което му е предоставено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа
Жителите на Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа
Майки на деца от вокална школа Слънчеви ноти подкрепиха Българската Коледа
Майки на деца от вокална школа "Слънчеви ноти" подкрепиха "Българската Коледа"