НОВИНИ

Екзитпол затвърждава проевропейските позиции след изборите в Латвия

Латвийската проруска партия "Хармония", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес. Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия.

bnt avatar logo
от БТА
21:32, 06.10.2018
Чете се за: 00:22 мин.
По света
екзитпол затвърждава проевропейските позиции изборите латвия

Според екзитпола "Хармония" получава 19,4% от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9,7%. За популистката KPV.LV са гласували 11,5 на сто. Либералната партия "Развитие/За" взима 13,4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12,6 %. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които получават 29,2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1,9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1,5 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел: Все още има бъдеще за дизеловите автомобили
Меркел: Все още има бъдеще за дизеловите автомобили
Съдът остави в ареста четирима от обвинените за търговия с онколекарства
Съдът остави в ареста четирима от обвинените за търговия с онколекарства