НОВИНИ

НАСА предупреждава за тежки последствията от феномена "Ел Ниньо"

Американската космическа агенция НАСА предупреди, че ефектите от тазгодишния метеорологичен феномен „Ел Ниньо“ може да бъдат толкова лоши, колкото тези през 1998 г., когато е отбелязан най-тежкият подобен феномен, съобщава Би Би Си.

наса предупреждава тежки последствията феномена ниньо
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 30.12.2015
Чете се за: 00:42 мин.
Още

„Ел Ниньо“ се свързва с няколко екстремни метеорологични явления – няколко наводнения и необичайно горещи периоди в Северното полукълбо.

Метеорологичният феномен „Ел Ниньо“ се появява веднъж на две до седем години като обикновено неговият пик е в края на календарната година, въпреки че ефектите от него могат да се усетят до 12 месеца по-късно.

Според НАСА настоящият „Ел Ниньо“ „не показва знаци за отслабване“, анализирайки скорошна снимка на Тихия океан. Според агенцията се виждат прилики с феномена от зимата на 1997 г., което е „знак за голям и мощен „Ел Ниньо“.

Тази година природният феномен се свързва с едни от най-тежките наводнения през последните 50 години в Парагвай, Аржентина, Уругвай и Бразилия. Наводненията принудиха повече от 150 000 души да напуснат домовете си.

В САЩ 13 души загинаха в щата Мисури в резултат от наводнени реки, след като торнада и бури удариха региона. „Ел Ниньо“ се посочва като фактор и за наводненията в северните части на Великобритания, принуждавайки хиляди да напуснат домовете си, а хиляди други останаха без ток.

В същото време бурята „Франк“, която ще донесе нови дъждове във Великобритания, е част от метеорологична система, която може да доведе до увеличаване на температурите на Северния полюс с до 27 градуса по Целзий от нормалните по това време на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде да празнуваме в Новогодишната нощ
Къде да празнуваме в Новогодишната нощ
Лиляна Павлова: На 3 януари се очаква тежък трафик с валежи от сняг!
Лиляна Павлова: На 3 януари се очаква тежък трафик с валежи от сняг!