НОВИНИ

Ел Ниньо може да бъде предизвикан от вулканично изригване в тропиците

Ново изследване навежда на мисълта, че изригване на голям вулкан в тропиците може да предизвика поява на Ел Ниньо, съобщи ЮПИ. Южната осцилация, част от която е Ел Ниньо, е свързана с периодични промени във ветровете и температурите на морската повърхност. Тази периодична вариабилност включва два образеца - затоплящия Ел Ниньо и захлаждащия Ла Ниня. Един от двата се наблюдава приблизително на всеки 3-7 години, появява се в края на календарната година и обхваща зимните месеци.

bnt avatar logo
от БТА
10:53, 05.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още
ниньо предизвикан вулканично изригване тропиците

Учени от университета Рътгърс в Ню Брансуик, Ню Джърси, се поинтересували от образци на Южна осцилация след няколко вулканични изригвания в тропиците, включително изригванията на вулканите Санта Мария в Гватемала през 1902 г., Агунг в Индонезия през 1963 г., Ел Чичон в Мексико през 1982 г. и Пинатубо във Филипините през 1991 г. Интересът бил насочен най-вече към Пинатубо, за който подробните атмосферни данни са най-много. Анализът показал, че изхвърлените от Пинатубо 20 милиона тона серен диоксид отключили поредица климатични взаимодействия, които допринесли за поява на Ел Ниньо в Тихия океан.

Големите облаци серен диоксид в стратосферата отразяват слънчевата светлина и стимулират охлаждането. В случая с Пинатубо повишаването на количеството серен диосид предизвикало охлаждане в тропиците в Африка. Това намалило мусоните в Западна Африка и екваториалните западни ветрове прекосили западната част на Тихия океан. Свързаните с ветровете аномалии стимулирали взаймодействието между въздуха и морето и това довело до поява на Ел Ниньо.

Създаденият от учените от университета Рътгърс модел съвпада с историческите данни, които показват, че Ел Ниньо е по-вероятно да се появи в годината, в която е имало голямо вулканично изригване в тропиците. "Не можем да предскажем вулканични изригвания - отбеляза Алън Робок от екипа. - Когато обаче бъде регистрирано следващото вулканично изригване, ще можем да прогнозираме по-добре следващите няколко сезона." Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград празнува 105 години от Освобождението си
Благоевград празнува 105 години от Освобождението си
Следващата седмица ВСС разглежда избора за председател на ВАС
Следващата седмица ВСС разглежда избора за председател на ВАС