НОВИНИ

​Електроенергийната мрежа на страната е готова за жегите

Само за последните два дни потреблението у нас скочи с 10%. В Централното диспечерско управление, откъдето се командва цялата система, не се плашат от пускането на много климатици у нас и в Гърция, напротив точно на това се надяват.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 18.06.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В централното диспечерско управление на ЕСО в реално време с обновяване на всеки две секунди може да се види как се управлява мрежата на страната, както и генериращите мощности, които произвеждат ток в момента.

Най-много ток у нас се потребява през т. нар. пикови часове - рано сутрин и късно вечер, когато хората стават и когато се прибират от работа.

Пламен Герджиков, директор на Централното диспеческо управление: Нормално е върхът на системата да бъде между 19 и 22 часа в различните сезони. Но миналата година юли, когато бяха големите горещини, три дни върхът на системата беше четиринайстият час. Това означава малко по-голямо натоварване на генериращите мощности, но нека хората да бъдат спокойни - ток ще има за всички.

От два месеца най-големият производител на ток у нас е АЕЦ "Козлодуй", следвана от тецовете и слънчевите централи. Атомната централа е успяла да договори изцяло произведения от нея ток.

Останалите мощности обаче са натоварени под капацитета си. Общо за година производството намалява с 13%, а износът с повече от 50 на сто. Въпреки това от ЕСО не виждат нищо притеснително в ситуацията.

Пламен Герджиков, директор на Централно диспечерско управление: Системата работи стабилно, сигурно, товарите са нормални за този сезон, съизмерими с миналата година, аварии няма, има достатъчно резерв в генериращите мощности, така че да покрием всякакво изменение на товара.

Продава се онзи ток, който е най-евтин, тоест ядреният.

С началото на топлите месеци, водата в язовирите започва да спада и водните централи, въпреки че произвеждат евтин ток, са силно ограничени. Намаление има и при тецовете.

Пламен Герджиков, директор на Централно диспечерско управление: Потреблението има голяма разлика между летните, пролетните и зимните месеци. Върхът на системата обикновено е зимните месеци, миналата година беше на 31 декември 7104 мегавата.

От компанията обясниха, че за да има качествена електроенергия трябват сериозни инвестиции в мрежата. До момента спечелените от ЕСО международни проекти са за повече от 45 млн. евро, а за обновяването на цялата мрежа в страната са нужни минимум 5 млрд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха 12 души при мащабна антитерористична операция Брюксел
Арестуваха 12 души при мащабна антитерористична операция Брюксел
Две години след наводнението в Аспарухово
Две години след наводнението в "Аспарухово"