НОВИНИ

Електромер-фантом в благоевградското село Смочево

Електромер-фантом отчете 1100 киловата електроенергия за месец на семейство, което не живее в къщата си. Семейство Коцеви дори твърдят, че електромерът не е свързан с къщата им. Екипът ни в Благоевград тръгна по следите на заплетения случай...

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
06:33, 23.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Семейство Коцеви потърси екипа ни за съдействие по казус, с който се бори от 2012 година, когато получава изненадващата сметка за ток за вилата си в село Смочево.

Магдалена Коцева: Елате да видите вътре, какви уреди имаме, да видите дали могат да навъртят 1000 киловата. Ето това е печката, на която готвим и пералнята, която много рядко ползваме, защото не живеем тук.

Семейството обикновено плаща по 3-4 лева ток на месец но получената сметка е за близо 200 лева. Това се е случило, след като електромерът е сменен и изведен извън границите на имота.

- И един прекрасен ден получаваме искова молба. Искат да ни съдят, за да си платим неизползваните киловати.

Семейството започва упорита кореспонденция с различните институции, за да изясни от къде идва тази електроенергия. От ЧЕЗ проверяват изправността на електромера и отчитат.

Маргарита Насева - ЧЕЗ-България: "Уредът, който е поставен е преминал техническа експертиза".

Оказва се, обаче, че електромерът е сменен без подписа и знанието на собствениците. Освен това електроразпределителното дружество не е глобено за тази нередност от Комисията за енергийно и водно регулиране, въпреки, че глобата е до 20 хиляди лева по старите наредби и до 200 хиляди лева по новия закон.

Славчо Смилков – експерт в КЕВР: Да, има нарушение, сменен е, но какво да ви кажа, ние много сме глобявали знаете от миналата година, то и по медиите излезе, имаме над 1000 съставени такива протоколи.

Оказва се, че няма институция, която да може да докаже как е начислена тази електроенергия. Мистерията на електромера-фантом ще се разплита в съда. Защото семейството възнамерява да съди електроразпределителното дружество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоносима миризма в ромската махала на Варна
Непоносима миризма в ромската махала на Варна
Продължава издирването на младежа, който изчезна във водите на река Марица
Продължава издирването на младежа, който изчезна във водите на река Марица