Електро или хибридни са повече от половината от новите коли, продадени в Норвегия миналата година, сочи официална информация. Автомобилите с нулево изхвърляне на въглероден диоксид като електромобили и автомобили, задвижвани с водород, представляват 20,9% от общите продажби през 2017 г., а хибридните превозни средства са 31,3%, изчисляват от Консултативния съвет за пътния трафик. Това представлява увеличение спрямо предходната година, когато превозните средства с нулеви емисии и хибридните автомобили представляват съответно 15,7% и 24,5% от общите продажби.

© БТА / АРХИВ

Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа, но си е поставила амбициозната цел да не продава нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2025 г.

За разлика от облаганите със сериозни данъци дизелови и бензинови коли, елктромобилите се възползват от много щедрата данъчна система, което прави техните покупни цени сравнително конкурентни. Техните собственици също се ползват с много привилегии като безплатни такси за влизане в градове, пътуване с фериботи, паркиране и презареждане на обществени паркинги, както и с право на шофиране в автобусни ленти.