Мерки срещу недостига на лекарства на българския пазар. Електронна система ще следи пътя на медикаментите от производителя до аптеката. Тя е разработена от здравното министерство и Агенцията по лекарствата. Очаква се да бъде тествана пилотно още през следвашия месец.

Производителите, търговците на едро и аптеките всеки ден ще подават информация за наличните лекарства в страната.

Богдан Кирилов - директор на Изпълнителната агенция по лекарствата: На база тези данни ще се прави анализ. И ще се генерира един забранителен списък за продукти, които не са достатъчни на българския пазар.

Тези лекарства няма да могат да се изнасят от България ,обясни Богдан Кирилов. Въвеждането на новата система предизвика недоволство сред собствениците на аптеки.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Всъщност реекспортни са около 50-60 лекарства. Ние отчитаме над 2000. Всъщност трябва да се контролират лекарства, за които има подадени заявления за износ.
Богдан Кирилов - директор на Изпълнителната агенция по лекарствата: Особено в първоначалните седмици и месеци ще бъде необходимо да се натрупа информация, за да може да се генерира този списък. Така е уредено в закона.
Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарства

Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарства

Европейския съюз въвежда система за разпознаване на фалшиви лекарства. Тя ще заработи от 9 февруари и за момента през нея ще се проверяват само медика...

Повечето аптеки не трябва да инвестират в допълнителен софтуер, обясниха от здравното министерство.

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: Ще се използва наличната информационна база на аптеките, притежателите на разрешение за употреба и търговците.

По неофициални данни около 10% от аптеките у нас нямат компютър и връзка с интернет.

Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: Част от аптеките са изправени пред сериозни предизвикателства, за да отговорят на изискванията.

От фармацевтивчния съюз изчисляват, че компютър със софтуер за едно работно място ще струва на аптеките около 1700 лева.

Проф. Гетов: Няма да фалират аптеки заради системата за верификация на лекарства

Проф. Гетов: Няма да фалират аптеки заради системата за верификация на лекарства

Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване с лекарства, които трябва да бъдат въведени през февруари. Едната...