НОВИНИ

Електростимулация на мозъка възстановява увредени центрове при аутизъм

Американски невролог даде надежда за родителите на деца с аутизъм. Д-р Хари Шнайдер е в България, за да обучи наши невролози, как чрез електростимулация на мозъка може да се възстановят прекъснати връзки и неработещи центрове. Професорът е по покана на родители на деца с проблеми в развитието и фондация „Българска памет". Лекцията му предизвика огромен интерес. Репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:50, 10.07.2016
16837
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Все още е една голяма загадка. Лекарите дори не смеят да го нарекат заболяване, незнаят дали е проблемно развитие или просто друг начин на работа на мозъка. Но все пак доктор Шнайдер успява да установи, че при някои от децата с аутизъм речевия център в мозъка не функционира добре.

Д-р Хари Шнайдер – невролог, специалист по езикови и говорни патологии - Езиковият център е свързан с всички останали части на мозъка. И ако той се възстанови това ще подобри значително състоянието на детето. Защото емоционалните центрове се влияят от речевия, визуалната зона и паметта. Ние намираме увредените места с функционален ядреномагнитен резонанс, чрез който се виждат активните зони докато детето чува реч или музика. И така знам къде да сложа електроди за електростимулация.

Неврологът използва много слаб ток, от порядъка на 1-2 микроампера. Отдавна е доказано, че слаб ток чрез електроди върху скалпа повлияват възбудимостта на мозъчната кора. И ако част от мрежата езикови пътища в мозъка не възстанови функцията си, може да се създаде нова алтернативна мрежа.

Д-р Хари Шнайдер - Eлектричеството помага да се промени формата и начина, по който невротрансмитерите предават информация между една и друга клетка като подобрява проходимостта на клетъчната мембрата на тези кетки и по този начин тя може да си направи повече връзки

В практиката си, д-р Шнайдер казва че е успял да помогне на 85 процента от неговорещите или слабо говорещите деца с аутизъм и те възстановяват езиковите си функции т.е. започват да изграждат функционални езикови модели. Готов е да докаже ефективността на метода си и тук, ще работи с група деца, готов е да обучи и наши невролози. Въпреки че към лекцията му интерес проявиха най-вече родители.

Майка - Навсякъде родителите са основната движеща сила и много често лекарите не са наясно с проблемите
Родител - Те въобще не са информирани относно децата с аутизъм, има много малко специалисти и информацията е много оскъдна
д-р Милен Врабевски - фондация "Българска памет" -Трябва да улесним младите ни специалисти, които искат да напреднат в него да не плащат такса участие нито да плащат билет до Ню Йорк, за да чуят проф. Шнайдер а аз да направя всичко възможно той да дойде тука и да помогне.
Дани Димитрова - сдружение на деца с проблеми в развитието Бонитатис -Доктор Шнайдер произхожда от официалната медицина, той не практукива алтернативна медицина той работи в медицинските центрове на едни много престижни университети в Сащ Колумбия и Йел и това сякаш отваря малко вратички нашите лекари да се доверят малко повече
д-р Пламен Димитров - невролог, катедра психиатрия МУ Варна -Трябва да бъдем внимателни, тъй като наистина всяко ново нещо набира много желаещи да го пробват затова е необходимо наистина добре обучени специалисти, които да преценяват доколко даден метод ще е полезен за съответното дете. Подходът е комплексен, т.е. трябва да бъдат използвани различни методиди, за да се подпомогнат, за да бъдат извлечени максимално ресурсите на едно дете.

Аутизмът плаши лекарите – област лишена от удобството на стандартните методи и разбирания, изисква изследователски усилия. Но крие много отговори за това как функционира човешкия мозък и дали не съществуват различни измерения в развитието му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чадъри и шезлонги в свободната зона на плажа между Несебър и Равда
Чадъри и шезлонги в свободната зона на плажа между Несебър и Равда
Фолклорен фестивал Тараклъка пее и танцува 2016
Фолклорен фестивал "Тараклъка пее и танцува 2016 "