НОВИНИ

Елена Поптодорова: НАТО не се разпада и няма изглед това да се случи

Какво е бъдещето на НАТО след скандалите с президента на САЩ Доналд Тръмп на последната среща на върха и пред разпад ли е световната организация - темата в студиото на "Панорама" коментира Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, дипломат и политик.

bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 13.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

НАТО не се разпада и няма изглед това да се случи, категорична е Поптодорова. По думите й, след скандалите от срещата на върха, организацията по-скоро е мобилизирана, със стегнати редици.

Това е оздравителен процес, той не е приключил. Беше един дълъг процес на осъзнаване, че живеем в една нова фаза. Така че сега НАТО се връща към това да бъде отбранителен съюз, отбранителна организация, обясни Елена Поптодорова.

Елена Поптодорова, дипломат: Тръмп си написа сценария за представлението, той сам си го организира и накрая сам си го реши. Сега имаме едно много по-различно поведение в новата декларация, вече се говори за хибридна война, има много конкретика.
;

Според дипломата, това, което Тръмп ще поиска от Путин по време на предстоящата им среща, е някаква намеса в изваждането на Иран от Сирия.

Елена Поптодорова, дипломат: Тръмп би искал да бъде верен на своето обещание за изтегляне на американските войски от Сирия и това не може да стане без изтеглянето на Иран.

Едно е ясно - сигурността струва пари. В един идеален свят, НАТО не би съществувало, но ние не живеем в такъв и трябва да разсъждаваме рационално, каза в обобщение Елена Поптодорова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяването на 13-те в Тайланд - истории за волята
Спасяването на 13-те в Тайланд - истории за волята
Лекари от Русе на протест заради неизплатени допълнителни възнаграждения
Лекари от Русе на протест заради неизплатени допълнителни възнаграждения