Какво е бъдещето на НАТО след скандалите с президента на САЩ Доналд Тръмп на последната среща на върха и пред разпад ли е световната организация - темата в студиото на "Панорама" коментира Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, дипломат и политик.

НАТО не се разпада и няма изглед това да се случи, категорична е Поптодорова. По думите й, след скандалите от срещата на върха, организацията по-скоро е мобилизирана, със стегнати редици.

Това е оздравителен процес, той не е приключил. Беше един дълъг процес на осъзнаване, че живеем в една нова фаза. Така че сега НАТО се връща към това да бъде отбранителен съюз, отбранителна организация, обясни Елена Поптодорова.

Елена Поптодорова, дипломат: Тръмп си написа сценария за представлението, той сам си го организира и накрая сам си го реши. Сега имаме едно много по-различно поведение в новата декларация, вече се говори за хибридна война, има много конкретика.
​Страните-членки на НАТО бяха единодушни да увеличат бюджетите си за отбрана

​Страните-членки на НАТО бяха единодушни да увеличат бюджетите си за отбрана

Страните-членки на НАТО единодушно потвърдиха днес ангажимента си да увеличават бюджетите си за отбрана. В Брюккел приключи двудневната среща на върха...

Според дипломата, това, което Тръмп ще поиска от Путин по време на предстоящата им среща, е някаква намеса в изваждането на Иран от Сирия.

Елена Поптодорова, дипломат: Тръмп би искал да бъде верен на своето обещание за изтегляне на американските войски от Сирия и това не може да стане без изтеглянето на Иран.

Едно е ясно - сигурността струва пари. В един идеален свят, НАТО не би съществувало, но ние не живеем в такъв и трябва да разсъждаваме рационално, каза в обобщение Елена Поптодорова.

Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки

Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки

Строг граничен контрол и бира от специална партида във Финландия преди срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки. Финландия обяви, че въвежда граничен контр...