НОВИНИ

Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите. Тя спечели с 95 на 75 гласа пред президента на ПЕС Сергей Станишев. Двамата получиха най-много номинации от общинските организации на левицата преди днешния решаващ пленум на Националния съвет на партията. Преди началото на пленума стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП застава зад Елена Йончева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 17.03.2019
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

До разликата от 20 гласа в полза на Елена Йончева се стигна след 4 часа дебати и тайно гласуване на членовете на Националния съвет на БСП. 172-ма души са участвали в гласуването и само двама от тях не са посочили фаворит.

Кирил Добрев - член на ИБ на БСП: Между другото, само в БСП така се правят нещата с демократична дискусии, знаете другите партии просто си назначават евродепутатите, а при нас беше демократично и с тайно гласуване. С това беше взето едно легитимно решение и с Елена Йончева БСП тръгва за победа на предстоящите евроизбори.

Преди днешният пленум участници застъпиха позицията, че водачът на листата трябва да е партиен член и няма да е добър знак, ако това не е Станишев, защото е лидер на европейските социалисти. Корнелия Нинова обаче е дала пример с няколко лидери на европейски политически семейства, които не са евродепутати, в това число и председателят на ЕНП. Аргументът на ръководството в полза на Елена Йончева е бил, че тя е лице на борбата с корупцията и може да привлече избиратели извън БСП.

;

В дните преди пленума Сергей Станишев обяви, че 85 процента от общинските организации са го номинирали за водач на листата. Днес обаче, членове на Изпълнителното бюро и лично Корнелия Нинова съобщиха, че от 296 общини, Йончева е получила 263 номинации.

След вота пред медиите Сергей Станишев благодари за доверието, въпреки че не скри подозренията си за натиск и манипулации, дори и заради факта че официално обявеният кворум на форума е бил 144 души, а гласували се водят 172-ма. Видимо разочарован беше и от това, че ръководството на БСП не е приело неговото предложение, подкрепено и от Елена Йончева, в името на единството на партията, да се гласува явно и едновременно за първо и второ място в евролистата.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Опитах се да предложа изход на НС - изход, който да позволи да излезем обединени с волята да спечелим тези избори. Тази протегната ръка не беше приета от ръководството и затова за съжаление много хора излезнаха от това заседание разочаровани.

Заради липсата на единство в партията, а не защото той не е спечелил, поясни Станишев.

;

От тук нататък остава интригата дали Сергей Станишев ще заеме второто място в евролистата. Решението ще бъде взето на 6 април.

Кирил Добрев - член на ИБ на БСП: Тогава ще бъде подредена цялата листа - коя позиция ще получат Сергей Станишев, Деница Златева, Момчил Неков и всички други...

Въпреки загубата Сергей Станишев каза, че е бил един от първите поздравил Елена Йончева, а в ръката си на влизане днес дори носеше подарък за нейния син.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това е един конник, като ми бяха на гости, сина ѝ много хареса другият и си го взе, и сега му нося и този.

Елена Йончева, както и лидерът на партията Корнелия Нинова не коментираха вота пред медиите.


По-късно от пресцентъра на БСП разпространиха съобщение, в което цитират Елена Йончева. "Нормално е в една демократична партия да има дебат. Той може да е изпълнен с аргументи, така че няма нищо страшно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма битки на идеи и лидерът се избира с 98 процента, както е при ГЕРБ", заявява избраната за водач на листата на БСП Елена Йончева.

Тя казва, че не ѝ е било леко да застане срещу Сергей Станишев и благодари на всички, които са ѝ повярвали. "Това е огромна отговорност", заявява Йончева. По думите ѝ, това не е битка просто за Европейския парламент. "Това е битка за България - за всички хора, които са настроени проевропейски. Това е битка за справедливост и срещу грабежа", се казва още в разпространеното изявление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се е хвърлил пред пътнически влак на гарата в Поповица
Мъж се е хвърлил пред пътнически влак на гарата в Поповица
След погромите в Париж: Макрон се обяви за силни решения заради протестите
След погромите в Париж: Макрон се обяви за "силни решения" заради протестите