Българската социалистическа партия излъчи лидера на листата си за Европейските избори. Елена Йончева ще води кандидатите на социалистите. На второ място остана лидерът на Партията на европейските социалисти и бивш премиер Сергей Станишев. Йончева гостува по темата в студиото на "Още от деня".

"Разликата между гласовете, които спечелих аз, и господин Станишев е много малка (20 гласа - б.р.). Благодаря за доверието, това освен доверие, е и огромна отговорност. Давам си сметка за това".

Така Елена Йончева коментира резултатите от вътрешните избори на БСП.

Според нея 80% от българите считат, че еврофондовете в България се печелят от тесен кръг, близък до властта, и се надяват, че в Брюксел тези практики могат да бъдат коригирани.

На въпрос как ще работи заедно с Европейския съюз срещу корупцията в България, щом партията ѝ дава разнопосочни сигнали спрямо отношението си към Европа, Йончева отговори:

"Ние не сме против Европа по различни теми. Българинът е убеден проевропеец. Проблемът е, че възниква евроскептицизъм и това има своите причини".
Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите. Тя спечели с 95 на 75 гласа пред президента на ПЕС Сергей Станишев. Двамата получиха най-много н...

Според нея те са липсата на справедливост и усещането, че гражданите не могат да разчитат на институциите. Йончева се позова на доклад на Европейската комисия от февруари месец. Тя сподели и данни от доклад на групата на Зелените в европарламента.

"11 милиарда евро според доклада на групата на Зелените в Европейския парламент са средствата, които се крадат в България всяка година. Това е доклад, който е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и Европейската комисия"
След битката за листата: Има ли шанс Елена Йончева да донесе победа за БСП

След битката за листата: Има ли шанс Елена Йончева да донесе победа за БСП

Националният съвет на БСП избра Елена Йончева за водач на листата на партията на предстоящите европейски избори. Разликата с опонента й Сергей Станише...

Относно отношението ѝ към факта, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше изместен от първото място в листата на социалистите за евровота, Йончева коментира, че членовете на БСП са гласували демократично и така са решили.

"Смятам, че Станишев е един от най-успелите европейски политици. В България имаме двама политици, които имат европейско признание - Ирина Бокова и Сергей Станишев".

Елена Йончева потвърди, че позицията на БСП санкциите срещу Русия да отпаднат, остава непроменена и ще я отстояват в Европейския парламент.

Повече от разговора с нея чуйте във видеото.