НОВИНИ

Елена Йончева и Боил Банов дадоха показания по случая „Ало, Банов съм“

Елена Йончева и Боил Банов са дали обяснения в прокуратурата по случая „Ало, Банов съм“. Според Банов, Ангел Ангелов е автор на записа. Той самият отрича. Министърът на образованието Красимир Вълчев е назначил проверка на сигнали, свързани с Ангелов.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:01, 01.02.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Разплитането на сюжета около записа на Боил Банов достигна до разкрития и в просветното министерство. След Банов, обвинения, че е бил заплашван от Ангел Ангелов отправи и сегашният му шеф Кирил Гератлиев, който ръководи Изпълнителната агенция на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Ангелов е назначен с конкурс, коментира министърът на образованието. И посочи, че няма правомощия да го уволни.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Имам сигнали и от двете страни - и от Гератлиев и от Ангел Ангелов. Сигналите от Ангел Ангелов са за упражнен тормоз и желание да бъде уволнен. Сигналите от Гератлиев са за свързаност, конфликт на интереси и изнасяне на информация. Трябва малко време да приключи проверката. На мен това ми е основният инструмент - да назнача проверка.
;

Красимир Вълчев потвърди, че през последните месеци е имало притеснителна информация за Ангелов, свързана с оценяването на европроекти.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Първо за изтичане на информация, второ за свързаност на служителя Ангел Ангелов с консултант на име Иво Костов, бяха предприети мерки от страна на изпълнителния директор, освен че уведоми мен.
;

Ангелов е изолиран от управлението на проектите. Министърът на културата Боил Банов коментира, че досега не е подал сигнал срещу Ангелов, защото той не го е изнудвал директно, а чрез други хора.

Боил Банов - министър на културата: Когато ти пратят някой от някъде, който каже той говори за вас, заплашва, той казва, че ще ви счупят краката..Аз първо не съм плашлив човек, ако той дойде с лицето си, аз ще подам съответните сигнали, защото той атакува вече директно, със собственото си име и лице, държавата реално, през един заместник-министър или министър.

А на твърденията на Ангелов, че няма нищо общо със записа, министърът отговори:

Боил Банов - министър на културата: Това е част от манипулацията, част от играта. Той е един е същ, той е един и същ. Това е манипулацията. Този бандит прави манипулативен запис и се прави, че има друг човек. Той е той.
;

Банов отново потвърди, че във всеки един момент може да подаде оставка.

Банов ще се консултира с адвокати, за да заведе дело срещу Елена Йончева за клевета.

;

Експресен сондаж по актуални теми на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души показва, че според 22% от запитаните, от скандала губи ГЕРБ. Според 19% - губят БСП и Елена Йончева, а според 51 процента - и двете страни в спора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловешкият окръжен съд остави в ареста директорката на ТЕЛК - Ловеч
Ловешкият окръжен съд остави в ареста директорката на ТЕЛК - Ловеч
Окончателно: Болница „Лозенец“ се прехвърли към здравното министерство
Окончателно: Болница „Лозенец“ се прехвърли към здравното министерство