НОВИНИ

Елена Йончева представи филма си "Граница"

Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата са част от фактите във филма на Елена Йончева "Граница", представен днес в НДК. Освен очакваните гости, като лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата, неочаквано пристигнаха вицепремирът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 13.11.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Бурно премина премиерат на филма на Елена Йончева "Граница". Неочаквано за прожекцията пристигнаха вицепремирът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това даде повод на лидера на БСП Корнеля Нинова директно да ги попита, кой ще има ли оставки за скандалните разкрития .

Как се преодолява само със стълба оградата с Труция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите във филма, представен днес в НДК.

Жени, деца и възрастни прескачат теленото съоръжение само със стълба. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата. Трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди, за да преведат мигранти през страната ни. Термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите. Това са част от разкритията на депутата от БСП-лява България Елена Йончева.

Елена Йончева: "Имах намерение да събера повече факти, повече доказателства, да проследим тези канали, но след като преградното съоръжение влезе в зоната на здрача, реших сега да покажа фактите, които са в наш интерес и на всички българи".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изгледа с голямо внимание филма, се съгласи с част от фактите.

Цветан Цветанов: "След изтичане на гаранционния срок тази система вече е била занемарена. Да действително това е пропуск, който за голяма съжаление беше направен през 2013-2014 г., когато започнаха да се правят съответните оградни съоръжения".

Други Цветанов отхвърли, като твърдението на граничен полицай, че трафикантите са покровителстване от най-високо ниво.

Цветан Цветанов: "Няма такава информация и ви уверявам, че ако има подобна информация премиерът и ръководството на МВР ще бъдат безкомпромисни".

Йончева призова управляващите да отстранят нередностите, докато в същото време вицепремиерът Валери Симеонов си водеше бележки за видяното.

Елена Йончева: "Това е една малка част от цялата истина, до която успяхме да стигнем и се надявам действително да бъдат взети мерки за това, което видяхме".

Премиерата на документалния филм на Елена Йончева се превърна в сблъсък между ГЕРБ и БСП.

Корнелия Нинова попита, кой ще носи отговорността за проваленото,по думите ѝ, съоръжение по границата с Турция.

Корнелия Нинова - лидер на БСП: "Г.н Цветанов, кой ще поеме отговорност - политическа затова, което видяхте, кой ще си подаде оставката затова, което видяхте".
Цветан Цветанов: "Ще се вземат необходимите мерки. С европейското финансиране от 160 млн. евро ще има възможност да се оборудва това възпиращо съоръжение със съответното видеонаблюдение и със съответните сензори".

Цветанов се ангажира,че и премиерът ще се започнае с фактите от филма. Припомни обаче, че докато през 2015-а върнатият от страната ни бежански поток е 90 000, то сега е не повече от 7000. А това означавало, че оградата си върши работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж
Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж
Част от паветата от ул.”Славянска” ще бъдат използвани за паркингите
Част от паветата от ул.”Славянска” ще бъдат използвани за паркингите