НОВИНИ

В малките общини се привличат все повече работници от големите градове

По данни на статистиката една трета от хората у нас живеят в седемте най-големи града, които са с население над 100 000 души. Движението на работна сила е към тези градове, което води до обезлюдяване на цели райони и се оказва голям проблем за предприятията в малките населени места, защото те непрекъснато търсят кадри. Има общини обаче, където през последната година се наблюдава противоположна тенденция и създадените предприятия в тях привличат работници от големите градове.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:16, 11.03.2016
5450
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

В община Елин Пелин живеят близо 27 хиляди души. 1500 души от общината работят в София и района около нея. 3 пъти повече хора обаче, т.е. 4500 души - предимно от столицата, Радомир, Перник и Ихтиман всеки ден пътуват и работят в създадените през последните години предприятия в община Елин Пелин.

На територията на общината са разположени едни от най-големите логистични бази в България на производствени фирми. Причините за привличането на инвеститори през последните години, когато се отчита и общ растеж на икономиката ни е, че община Елин Пелин е само на 20 км от София, и на 60 км от границата ни със Събия.

Намира се между двете основни магистрали - "Хемус" и "Тракия" и има добре развит ж.п. и автомобилен транспорт. Предимно фирми от леката промишленост, световни лидери в производството на храни, електроника, бяла и черна техника са разположили свои производства тук.

Като резултат безработицата в общината е доста по-ниска от средната за страната и е около 5 на сто.

Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: На практика малко са хората, които нямат работа, ако искат и са готови да работят. Наистина имаме големи предприятия, които постоянно търсят квалифицирани и неквалифицирани работници и всичко зависи от отношението на хората и желанието им да работят.

В село Мусачево, край Елин Пелин е предприятието на канадска фирма за тапицерия на луксозни автомобили. Всеки ден 1000 души от района на София, Перник, Радомир и Ихтиман пътуват и работят тук. Месечните транспортни разходи на чуждестранния инвеститор за превоз на работниците са 200 хиляди лева.

Мая Димитрова - Перник: Останах без работа и дойдох тук. Всеки ден ни возят с автобуси от Перник до тук. Заплащането е добро. Работата е добра.

Мариана Дакова - Ботевград: - Не ви ли тежи това пътуване? - Винаги съм работила на смени и далечни разстояния, така че не ми тежи.

Шон Бош - управител на канадска фирма за тапицерии на автомобили: Тук в с. Мусачево планираме да открием и друго производство, за което са ни нужни още около 500 нови работни места. Засега обаче сме спрели тази инвестиция, защото не сме сигурни, че ще намерим достатъчно квалифицирани работници.

За работниците са нужни жилища, а и очакванията са районът да стане една от големите вилни зони на София. Чуждестранни инвеститори вече са се ориентирали и са закупили терени за жилищно строителство. Сред тях е Патрик Смитьойс, представител на няколко холандски фирми, които са купили терени за 700 жилища

Патрик Смитьойс - Холандия: С кмета и екипа прекрасно се разбираме. Правихме план и ако всичко върви добре, до 2 години действително ще започнем строителството на тези къщи.

За да помогне на инвеститорите, общината в Елин Пелин трябва да задели средства за ремонта на пътищата в района. Според един от първите инвеститори тук проблемът с пътищата си остава. Австрийската фирма за строителни материали, която за 18 години вече е вложила над 12 млн евро.

Николай Бъчваров - управител на фирма за строителни материали: Вътре в завода всичко е асфалтирано. Очакванията са и околностите да станат такива, защото от логистична гледна точка имаме оплаквания от нашите транспортьори, че се затрудняват по тези разбити пътища.

От общината обещаха, че още тази година започва основен ремонт на пътната мрежа, което не е правено от години. А през следващите 12 месеца ще бъдат привлечени нови инвестиции в размер на 20 млн лева. Основен приоритет ще се даде на бързо развиващите се отрасли като информационните технологии.

Като резултат на сериозните инвестиционни намерения от страна на големи фирми на територията на община Елин Пелин, очакванията на местните власти са догодина да има нулева безработица в района. Разбира се, ще продължи привличането на работници от столицата и съседните общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Условията на България преди срещата ЕС - Турция
Условията на България преди срещата ЕС - Турция