Елисейският дворец за първи път пусна в продажба сувенири с президентска символика. Така институцията последва примера на "кралските" чаши, които се предлагат във Великобритания и на предметите за спомен, които могат да се купят в Белия дом.

Френският дебют в търговията със сувенири с държавна символика има одобрението на президента Макрон. Негов портрет е на постер с цена 9.90 евро- една от близо 60-те стоки, ориентирани към туристи и колекционери. Онлайн бутикът заработи още днес и предлага фланелки, часовници, бележници, чанти, четирицветни химикалки.

Фланелка с надпис "президент" струва 55 евро. Най-скъпи - 250 евро - са браслети от 14-каратово злато и надпис по избор "свобода", "равенство" или "братство". Сувенирите ще бъдат предлагани от утре и в двора на Елисейския дворец, в рамките на дните на културно наследство.

Търговската инициатива идва на фона на спаднал рейтинг на държавния глава Макрон. Популярността му е едва 23 процента - по- ниска отколкото на предшествениците му по същото време от мандата. Всички предлагани сувенири са произведени във Франция, уверява уебсайтът, а част от събраните средства ще бъдат използвани за поддръжката на 300-годишния Елисейски дворец.