НОВИНИ

Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години брак

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип празнуват своята платинена сватба! Двамата са женени от цели 70 години - най-продължителния брак на британски монарх. За пътя на кралската любов и каква е тайната на „брачното дълголетие“, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:35, 20.11.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Една любов, която пламва когато Елизабет е само на 13. Годината е 1934 г. Младата принцеса е на посещение в чужбина с баща си, крал Джордж Шести, когато среща 18-годишния гръцки и датски принц Филип. Бързо е запленена от чара на морския офицер и е решена, че някой ден ще се омъжи за него.

На 20 ноември 1947 г. Елизабет и Филип се женят, а 200 милиона души слушат по радиото церемонията. В тежките години след края на Втората световна война, кралската сватба е кратък миг на радост за британците. Подобно на останалите булки тогава, 21-годишната Елизабет също е принудена да събира купони, за има сватбена рокля. Облечена е в бяла коприна, покрита с 10 хиляди перли.

Елизабет и Филип имат 4 деца, а в рамките на 70-е години заедно, преживяват редица тежки моменти, включително трудната седмица след смъртта на принцеса Даяна, когато доверието към монархията е по-разклатено от всякога.

;
Хюго Викерс, историк: Една от тайните на този много, много дълъг брак, а това безспорно е впечатляваща годишнина, е фактът, че през всичките тези години принц Филип е неотлъчно до кралицата и я отменя в много от нейните задължения.

В един от редките моменти, в които говори за личния си живот, кралицата нарича съпруга си „своя опора“. Именно принц Филип е човекът, който ѝ съобщава, че баща ѝ е починал и тя ще наследи трона. Той напуска военноморския флот и се посвещава на служба към своята съпруга. Само до преди няколко месеца, Филип е сред най-активните членове на британското кралско семейство с най-много ангажименти.

Хюго Викерс, историк: Не е тайна, че той има остър език и пиперливо чувство за хумор. Със сигурност и когато си е вкъщи не спестява никому нищо. Едно нещо е сигурно - принц Филип е единствения човек, който може да бъде напълно открит с кралицата и да й каже, ако намира дадено нещо за нередно.
Клаудия Джоузеф, кралски биограф: Животът ѝ без принц Филип щеше да бъде много тежък и самотен.

В типичния си скромен стил, Елизабет Втора и съпругът й ще отбележат платинената си сватба в тесен семеен кръг и без никакви публични прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеонов: Незаконното минаване на границата е с помощта на гранични полицаи
Симеонов: Незаконното минаване на границата е с помощта на гранични полицаи
Паркинг за 63 автомобила откриха в Тракия
Паркинг за 63 автомобила откриха в "Тракия"