НОВИНИ

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ в интервю за БНТ

Поздравяваме България, че издигна тази наистина важна инициатива и работи толкова усърдно, за да организира тази много важна среща на върха ЕС-Западни Балкани. Това каза Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия в интервю за предаването "Още от деня".

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:24, 21.05.2018
Чете се за: 02:44 мин.
У нас

Българският премиер съобщи, че е получил писмо от президента Тръмп. Бихте ли споделили повече детайли? Кога е възможна среща между българския премиер и американския президент?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Доколкото знам, това е било писмо в приятелски дух. Смятам, че това отразява добрите отношения, които има между моята и вашата страна. Ние сме партньори и съюзници. По повод бъдещата си програма, очевидно двамата лидери трябва да я обсъдят и да постигнат съгласие.

В неотдавнашен доклад Държавният департамент констатира корупция в България, включително във всички сфери на управлението, макар да знаем, че у нас работят и антикорупционни служби, делото за КТБ вече е в съда. Какви са основанията за подобни констатации?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Говорите за доклада за човешките права, който се прави всяка година. Корупцията е проблем на всяка страна. Това, върху което искаме да се фокусираме, са процедурите за борба с този наистина ендемичен проблем.

Смятате ли, че законът "Магнитски", според който граждани на чужди страни могат да бъдат санкционирани от Съединените щати за корупция и нарушаване на човешките права, може да работи за български граждани?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Възможно е. Смятам, че този закон наистина осветлява личности, които са въвлечени в корупция. Зная, че много страни страдат, защото някои хора са се обогатили по наистина непочтен начин.Вашето посещение съвпадна със срещата на върха на ЕС по Западните Балкани.

Как от американска гледна точка оценявате инициативата на българското европейско председателство за активизиране на европейската интеграция на Западните Балкани?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Поздравяваме България, че издигна тази наистина важна инициатива и работи толкова усърдно, за да организира тази много важна среща на върха. Ние заедно с нашите европейски партньори и съюзници се опитваме много важният регион на Западните Балкани да бъде включен към Запада. Страните там трябва да предприемат важни стъпки, но ние също от своя страна трябва да им кажем, че са добре дошли. Затова България върши чудесна работа като организира тази среща на върха, за да фокусира вниманието върху този въпрос.

Съединените щати заплашват Евросъюза с мита върху алуминия и стоманата, със санкции заради оставането в ядреното споразумение за Иран. Това краят ли е на американско-европейското партньорство, такова, каквото го познавахме досега?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Не смятам така. Смятам, че трансатлантическите отношения се основават на наистина общи ценности и затова те са толкова силни и здрави. Бих казала, че всички сме загрижени за поведението на Иран. Смятам, че има широко съгласие, че споразумението по Иран не обхваща всички проблеми, които ни тревожат. Затова смятам, че в идните месеци ще бъдат подновени усилията да бъде намерен начин за решаване на тези проблеми.

Мнозина европейски лидери предупреждават, че с оттеглянето от ядреното споразумение за Иран, с отварянето на посолството в Ерусалим Съединените щати тласкат Близкия изток към хаос и нова война. Как бихте коментирали това?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Ние видяхме тъжната ситуация, довела до жертви и ранени. С решението за преместване на посолството президентът искаше да признае фактите по принцип, но не искаше да изключи напълно бъдещо разрешение на спора. Моето правителство и Белият дом работят усърдно по план за Близкия изток. И ако се върнем отново на Европа, ние с Европа наистина имаме много силни, силни връзки. Ще продължим диалога, ще продължим да работим заедно по много важни въпроси. Аз съм голям оптимист и знам, че така ще се случи.

Американско-руските отношения се върнаха на нивото от времето на Студената война. При какви условия виждате възможност за тяхното рестартиране?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Ние, заедно с нашите български приятели, с нашите европейски партньори и съюзници, сред които е и България, сме загрижени за действията, които Русия предприе и продължава да предприема. Това е нещо, което не може да се пренебрегва. Разбира се, ние имаме важни въпроси, по които да работим заедно с Русия и бихме искали да имаме по-добри отношения, но в същото време тяхното поведение - било то по повод кибер-сигурността, дезинформацията, действията им в Украйна, не може да бъде пренебрегвано.

По повод натиска към Русия някои наблюдатели смятат, че западните лидери са започнали да говорят с Русия на езика на Путин. Вие съгласна ли сте с това?

Елизабет Милард, първи зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Не зная какъв е неговия език, но мисля, че за нас е важно да покажем единството на евроатлантическата общност. Когато видим нещо, което не е приемливо, трябва много силно да го изобличим. И смятам, че ние правим това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Нинова се съдят за нанесени обиди
Борисов и Нинова се съдят за нанесени обиди