Кандидат-президентът на движението "Напред!" Еманюел Макрон гласува днес в изборите за държавен глава на Франция. Гласоподавателите топло посрещнаха Макрон, дошъл със сравнително малка охрана, разговаряха с него, стискаха му ръката, снимаха селфита с него. Кандидатът изглеждаше в добро настроение. Наложи се обаче да чака много дълго на опашка, за да пусне бюлетина в урната.

© БТА

Бившият министър на икономиката дойде в изборната секция със съпругата си Брижит.

Двойката гласува в курорта Льо Туке на френското атлантическо крайбрежие, където имат голяма къща. При това те гласуваха в същата сграда, където са сключили брак преди почти десет години. По-късно днес Макрон ще замине за Париж - в столицата вече е наета голяма концертна зала, в която той ще произнесе слово, щом бъдат огласени първите официални резултати от вота.

Допитванията сочат, че Макрон има твърде големи шансове да получи най-силна подкрепа от избирателите и да участва във втория изборен тур. Очаква се той да събере 24-25 на сто от гласовете - с 3-4 процента повече от ръководителката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен.

© БТА