Президентите на Франция Еманюел Макрон и на Иран Хасан Рохани са се уговорили в телефонен разговор днес да работят заедно в следващите седмици за запазване на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, съобщи Елисейският дворец.

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон © БТА

В разговора, продължил повече от час, Макрон предложил на Рохани разговорите да обхванат "три допълнителни и наложителни теми" - програмите на Иран за балистични ракети, ядрените му дейности след 2025 г. и основните регионални кризи в Близкия изток, се казва в съобщението на Елисейския дворец, цитирано от Ройтерс.

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия са се обединили около мнението, че иранското ядрено споразумение е най-добрият начин да бъде спрян Техе...

Ядреното споразумение между Иран и страните от групата 5+1 - САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия, сключено през 2015 г., по никакъв начин не подлежи на преговори. Това заявил Рохани на Макрон според съобщение на иранското президентство, цитирано от АФП. Иран няма да приеме никакви ограничения отвъд ангажиментите си по силата на международните норми след 2025 г., добавил иранският президент. Той казал, че ядреното споразумение е не само конструктивно за мира в района, но е и основа за доверие между Запада и Иран, посочва ДПА.

Рохани обаче изразил готовност за диалог по другите въпроси, за да се гарантира регионална стабилност и сигурност и да се води борба с тероризма, отбелязва ДПА.

Президентът Тръмп още не е взел решение за ядреното споразумение с Иран

Президентът Тръмп още не е взел решение за ядреното споразумение с Иран

Президентът Доналд Тръмп още не е взел решение за съдбата на ядреното споразумение с Иран, заяви неговият съветник по националната сигурност Джон Болт...

Хасан Рохани
Хасан Рохани © БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е яростен противник на ядреното споразумение с Иран, трябва да обяви на 12 май дали ще оттегли САЩ от него и дали след това ще наложи отново едностранните американски санкции срещу Иран, вдигнати след влизането в сила на споразумението.