Френската Лига за правата на човека призова да се гласува против крайната десница. Вторият тур на президентските избори във Франция е на 7 май. Проучванията сочат победа за центриста Еманюел Макрон срещу Марин льо Пен. Двамата присъстваха на поклонението на убития на 20 април френски полицай, загинал при атаката на "Ислямска държава " в центъра на Париж.

© БТА

Полицаи, министри и политици се събраха в двора на префектурата на полицията в Париж, за да отдадат почит към паметта на убития на 20 април от" Ислямска държава" полицай Ксавие Жюжле. Сред тях и Еманюел Макрон и Марин льо Пен. Приятелят на убития развълнува всички.

Етиен Кардилес, партньор на убития Ксавие Жюжле: Когато разбрахме, че на "Шанз-Елизе" има сериозен инцидент и че полицай е загубил живота си, един глас тихичко ми каза, че това си ти. Това е момент, от който всеки се страхува и всички се надяват, че няма да се случи.

"Не изпитвам омраза", каза още Етиен, повтаряйки популярните думи на съпруга на една от жертвите в атентата в зала Батаклан, преди две години. Президентът Оланд призова присъстващите кандидати за Елисейския дворец да предоставят необходимите бюджетни ресурси на силите на реда.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Обявяваме Ви за кавалер на Почетния легион"!

Марин льо Пен получи и аплодисменти, и освирквания. Кандидатката временно се оттегли от председателския пост на Националния фронт съгласно концепцията на де Гол, президентът да е над всички партии. Очевидно така крайнодесните се опитват да спечелят още гласове. Засега това изглежда малко вероятно, защото кандидатът на Ротшилд, както наричат Макрон, ще спечели с 61 % срещу 39 за евродепутатката, според последните проучвания. От движението на Макрон обаче заявиха, че избори не се печелят предварително.

© БТА