Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон отдадоха почит към жертвите в битката при река Сома, по време на Първата световна война. В неделя се навършват 100 години от края на войната, настъпил с подписаното примирие край Компиен. В Париж се очакват над 120 държавни и правителствени ръководители. Сред тях ще бъде и българският президент Румен Радев.

Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон разговаряха в кметството на градчето Албер, с население почти 10 000 души в департамента Сома, име-символ на една от най-мащабните битки през Първата световна. Информация за работния обяд между двамата лидери не беше оповестена.

По-късно Мей и Макрон отдадоха почит към жертвите от двете страни на мемориала Тиепвал. Мей коментира, че възпоменателните церемонии са време за размишление за общата история, но също и за поглед към общото бъдеще.

В битката при Сома са загинали и над 72 000 британски и южноафрикански войници, чиито лобни места са неизвестни. Офанзивата в Северна Франция е основна за британската армия на западния фронт, през 1916-та. Тогава се включват много доброволци от острова и това е първото им мащабно участие във войната.

© БТА