НОВИНИ

Изгряващата звезда на френската политика с амбиции за Елисейския дворец

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон официално предаде поста на министър на финансите Мишел Сапен. Смята се, че Макрон ще бъде кандидат за Елисейския дворец макар да не го е обявил официално също както президента Франсоа Оланд. Младият политик вече основа движение и се радва на определена популярност. Макрон е третият по ред министър, предпочитан от французите след министрите на отбраната и на вътрешните работи. Емилия Запартова разказва за изгряващата звезда на френската политическа сцена.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:02, 31.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Нетипичен, амбициозен, натрупал лично състояние като инвестиционен банкер в банка Ротшилд, до вчера министър в социалистическо правителство, Еманюел Макрон тръгва по свой път.

Еманюел Макрон, бивш министър на икономиката на Франция
"Изборът, който успях да направя, обстоятелствата в които живеем днес налагат поемането на рискове , казано с метафора - налагат излизането в открито море"

Така Макрон сложи край на догадките. Той явно ще се запъти към Елисейския дворец догодина. Вече го намекна през април , когато основа движението си "Напред".

Еманюел Макрон, бивш министър на икономиката на Франция
"Заедно ще поведем това движение към 2017-та и към победата"
;

38-годишен, роден в Амиен, той напуска социалистическа партия през 2009 та след едва тригодишно членство. Макрон обаче подкрепя Оланд, когато Доминик Строс-Кан е фаворит и става съветник на сегашния президент. Оглавява министерството на икономиката едва на 36 години и атакува един от стълбовете на социалния модел - 35 часовата работна седмица.

Фредерик, жител на Париж
"Правителството трябваше да го е уволнило вече, защото той ги критикуваше."

Женен е за Брижит, с 20 години по-възрастна от него. Тя е негова бивша учителка по френски в гимназията и го следва в Париж, когато той напуска родния си град. Сега са неразделни и по време на командировките му. Макрон твърди , че не е социалист и се ползва със завидните 53 процента на одобрение сред привържениците на десницата.

Мари, жителка на Париж
"
Той не е нито отляво, нито отдясно, той е по средата и може би той е решението."

Независимо от популярността си, засега Макрон има слаба подкрепа сред левите депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сиамските близнаци - под лекарско наблюдение
Сиамските близнаци - под лекарско наблюдение
70 нови автобуса в София от днес
70 нови автобуса в София от днес