НОВИНИ

Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция

Центристът Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция, предадоха световните агенции.

еманюел макрон официално встъпи длъжност президент франция
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 14.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви Макрон за осми президент на Френската република.
"Французите избраха надеждата и победата", заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.
Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент започна със среща на четири очи с досегашния държавен глава, социалиста Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат. Разговорът продължи повече от предвиденото.
Макрон и Оланд обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната., уточнява Ройтерс.
Досегашният френски президент Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество, след церемонията по предаване на властта на новоизбрания държавен глава, 39-годишния Еманюел Макрон.
Макрон, който става най-младият френски президент, придружи Оланд до колата му, след което се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикалният ментор на Кристиан Костов го изненада в студиото на БНТ
Музикалният ментор на Кристиан Костов го изненада в студиото на БНТ
Еманюел Макрон: Светът и Европа имат нужда от силна Франция
Еманюел Макрон: Светът и Европа имат нужда от силна Франция