НОВИНИ

Еманюел Макрон призова Багдад за диалог с кюрдите

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова иракския премиер Хайдер ал Абади в телефонен разговор да води диалог с кюрдите, отчитайки техните права в рамките на единството на Ирак, се посочва в комюнике на Елисейския дворец, цитирано от АФП.

bnt avatar logo
от БТА
16:50, 29.10.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
еманюел макрон призова багдад диалог кюрдите

Президентът поиска да бъде направено всичко, за да се избегнат сраженията между иракчаните и в рамките на единството и според конституцията на Ирак, да бъде воден диалог между Ербил и Багдад, отчитайки правата на кюрдите и на малцинствата", посочва Елисейският дворец в комюникето си за телефонния разговор между Макрон и Ал Абади.

Иракският премиер "припомни колко важно е да се запази националното единство и да се намери съгласувано решение с кюрдите", се допълва в съобщението на френското президентство.

Иракските правителствени сили и кюрдските военизирани формирования пешмерга са се споразумели да бъде продължен режимът за прекратяване на бойните действия, съобщи днес информационният портал "Шафак нюз", предаде ТАСС. Според информацията споразумението е постигнато на преговорите между представителите на командването на въоръжените сили на Ирак и пешмерга. В срещата са участвали и представители на антитерористичната коалиция, оглавявана от САЩ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 от най-ярките цитати на Хилари Клинтън
10 от най-ярките цитати на Хилари Клинтън
Противоречива информация за участниците в поход срещу отделянето на Каталуния
Противоречива информация за участниците в поход срещу отделянето на Каталуния