НОВИНИ

Еманюел Макрон се кандидатира за президент на Франция

Бившият министър на икономиката на Франция Еманюел Макрон обяви, че се кандидатира за президент на страната. Центрист, бивш инвестиционен банкер в Ротшилд, Макрон се смята за изгряваща звезда на френската политическа сцена. Емилия Запартова за амбициите му за Елисейския дворец.

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 16.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Бившият френски министър на икономиката, който през април основа свое движение, обяви дългоочакваното си решение.

Еманюел Макрон, кандидат за президент на Франция
"Кандидатирам се за президент на Републиката,защото вярвам повече от всичко, че можем да успеем, че Франция може да успее".

Макрон смята, че политическата система във Франция е блокирала. Той вярва в демократична революция, която да се справи с предизвикателствата на 21 век.Стратегията му е да застане извън традиционните партии.

Еманюел Макрон, кандидат за президент на Франция
"Залогът за мен не е да обединя левицата, нито да обединя десницата. Залогът е да обединя французите ".

Човек от обкръжението на Франсоа Оланд, Макрон е критикуван от някои социалисти ,че е предал партията въпреки, че той не е нейн член. 38 годишният инвестиционен банкер подаде оставка като министър на икономиката през август. Преди това имаше противоречия с управляващите, най-вече за 35 часовата работна седмица. Макрон смята, че тя е твърда къса за младите французи и това трябва да се промени. Освен това заяви , че не вярва в " нормалния президент "какъвто искаше да бъде Оланд в началото на мандата си.

Роден в Амиен, Макрон среща в гимназията бъдещата си съпруга ,която е негова учителка , с 19 години по-възрастна от него, майка на три деца. Еманюел и Брижит се женят в Париж , а неговата кариера започва след завършването на престижната национална школа по администрация. Макрон обяви кандидатурата си за президент четири дни преди първичните избори за номинация в десницата. Очаква се до 16 декември Франсоа Оланд също да заяви участие в надпреварата за Елисейския дворец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 учени от БАН протестираха с искане за по-висок бюджет за наука
Над 1000 учени от БАН протестираха с искане за по-висок бюджет за наука
Каква е равносметката на 43-тия парламент?
Каква е равносметката на 43-тия парламент?