След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон ще обяви мерки за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". След час Макрон ще направи обръщение към нацията. Днес френският президент се срещна с представители на синдикатите, на организациите на работадателите и на местните власти.

Мерките ще са конкретни и незабавни, съобщиха източници от Елисейския дворец. Надеждите не трябва да са нереалистични, защото проблемите не могат да бъдат решени с вълшебна пръчка, коментира говорителят на правителството.

Франсоа Омерил, синдикален лидер: Проблемът лесно се обсъжда, но трудно се решава. За все повече хора е трудно да преживяват с една заплата.

И на днешната среща с президента синдикатите настояха за вдигане на минималната заплата. Но според коментарите от Париж не се очаква Еманюел Макрон да отстъпи пред това искане. Доводът на френския министър на труда е, ако заплатите бъдат вдигнати, това ще доведе до закриването на много работни места.

Ив Вейрие синдикален лидер: Президентът ни изслуша, ние го изслушахме, довечера ще чуем дали са ни чули.
След протестите във Франция: Очаква се спад в икономическия растеж

След протестите във Франция: Очаква се спад в икономическия растеж

Френската полиция е задържала 1760 души по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". В Париж и други градове разчистват и оценяват щетите сле...

Последното обръщение на Макрон беше на 27 ноември - в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.

Днешният ден беше напрегнат и за общинските служители в Париж, които се опитват да се справят с щетите от съботните протести. Според столичното кметство погромите са били най-големи в сравнение с предишните безредици. В демонстрациите в събота в цялата страна се включиха около 130 000 души.