НОВИНИ

Еманюел Макрон: Светът и Европа имат нужда от силна Франция

Светът и Европа има нужда от Франция, която носи гласа на свободата и солидарността. Това заяви новият президент на Франция Еманюел Макрон в речта си при смяната на властта в Елисейския дворец. Той благодари на французите за поверената отговорност.

bnt avatar logo
от БТА
12:40, 14.05.2017
Чете се за: 01:39 мин.
По света
Еманюел Макрон, президент на Франция: От десетилетия насам Франция се съмнява в себе си, в това, което е направила. Моят мандат ще бъде да върна доверието на французите в самите тях, което беше отслабено. Това е бавна и взискателна работа. Трябва да убедя французите, че нашата страна, която е в тежко положение, носи всички ресурси да бъде сред първите нации.
;

На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви 39-годишния Макрон за осми президент на Френската република.

"Французите избраха надеждата и победата", заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.

"Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността", изтъкна новият френски президент, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че при неговото управление пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнеса, за да помагат на компаниите, като иновациите ще бъдат в центъра на работата му като държавен глава.

Макрон, който обявява, че не е нито от десницата, нито от левицата, встъпи в длъжност седмица след като победи на втория тур на президентските избори лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.

Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент започна със среща на четири очи с досегашния държавен глава, социалиста Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат. Разговорът продължи повече от предвиденото.

Макрон и Оланд обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната.

След това Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество.

Макрон придружи Оланд до колата му, след което се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.

Като знак за волята си да даде нов тласък на френско-германското сътрудничество, новият президент, избрал Берлин за първото си посещение в чужбина, назначи за свой дипломатически съветник френския посланик в Германия, 61-годишния Филип Етиен. Бившият директор на кабинета му в министерството на икономиката, 44-годишният Алекси Колер, става главен секретар на Елисейския дворец.

За да управлява страната и да приложи либералната си програма в сферата на икономиката, но също и в обществото, бившият търговски банкер и бивш министър на икономиката се нуждае неговото новосъздадено движение да получи мнозинство на парламентарните избори на 11 и 18 юни.

Макрон ще трябва бързо да номинира министър-председател и да състави правителство. Неговите предшественици обикновено посочваха избрания от тях премиер още в деня на встъпване в длъжност, но според запознати с графика на новия държавен глава най-вероятно Еманюел Макрон ще направи това утре.

Също утре центристът и проевропеец ще посети Берлин - първата му визита в чужбина - където ще се срещне с канцлерката Ангела Меркел.

През 2012 година Франсоа Оланд посети Меркел в деня на встъпването си в длъжност, припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция
Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция
Бързо, лесно, вкусно на 20 години
"Бързо, лесно, вкусно" на 20 години