Френският президент Еманюел Макрон обвини журналистите, че се интересуват прекалено от самите себе си, и недостатъчно от страната, след като репортери от националната обществена телевизия "Франс 2" му зададоха въпроси за сдържания му стил на комуникация, предаде Франс прес.

© снимка: БТА / АРХИВ

"Журналистите не ме интересуват, интересуват ме французите, това е, което трябва да се разбере", отговори той на журналист, попитал го защо не говори много. Въпросът беше зададен по време на посещението на президента в училище в Източна Франция, в деня на началото на учебната година. Президентът Макрон заяви, че журналистите би трябвало да се интересуват от 12-те милиона деца, които отиват на училище, вместо да му задават въпроси за стила му на общуване.

"Но журналистите имат един проблем. Интересуват се прекалено много от самите себе си и недостатъчно от страната. Говорете ми за французите!", каза Макрон.

Екипът на телевизия "Франс 2" подготвял репортаж стила на комуникация на президента, който започна мандата си, като нарочно не говореше много пред медиите, в разрез с практиката на предшествениците си. След като проучванията през последните седмици отбелязаха спад на популярността му, Макрон изрази готовност да говори по-често на французите, отбелязва АФП. Неотдавна той даде обширно интервю на седмичника "Поан" и назначи журналиста Брюно Роже-Пти за говорител на президентството.