Последните събития от последните няколко дни във връзка със закона за горивата показаха, че има напрежение в бизнеса. Това каза в студиото на "Още от деня" министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му, този закон с недорешени текстове наистина ще създаде това напрежение и това беше анализирано в Министерството на икономиката не само, когато малките търговци казаха, че ще излязат на протест.

Министър Караниколов ще внесе предложение за отлагане на Закона за горивата

Министър Караниколов ще внесе предложение за отлагане на Закона за горивата

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще внесе в Министерския съвет предложение да се отложи с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата. Р...

След като беше приет закона вътре имаше две основни неща - първо, че ще влезе в сила от 28 януари и второто, което задължава Министерството на икономиката да подготви наредба във връзка със закона, обясни Караниколов. Подготвихме наредба и два пъти беше качена на обществено обсъждане и заваляха изключително много забележки по закона, коментари по текстове, искания. Тогава ние разбрахме, че има сериозен проблем в някои текстове, уточни той.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Всички заинтересовани страни, независимо такива, които казват, че искат да се отложи или не искат да се отложи, казват, че 10 години са чакали този закон и той трябва да го има. Това е секторен закон, който трябва да съществува. Никой не казва - махнете закона, не трябва да има закон. От тази гледна точка ще апелирам към всички заинтересовани страни. Министерството на икономиката утре ще пусне писма до всички тях и ги моля от понеделник да започнем работа. Има текстове, които ние трябва да отразим и коментари, за да не създадем напрежение с влизане в сила на този закон. Считам, че ако всички работим в диалог и в добро отношение, съвсем скоро ще имаме решение на всички проблеми.

Караниколов обясни още, че е имали три варианта: първият - да се отмени закона; вторият - да остане закона да влезе в сила и след това да започнем да го изменяме; и третият вариант, който избрахме е да отменим влизането му в сила, да съберем заинтересованите страни и да получим баланса, за който всички казват, че не е постигнат в момента със закона.

Мая Манолова сезира КС заради промените в Закона за горивата

Мая Манолова сезира КС заради промените в Закона за горивата

Омбудсманът Мая Манолова внесе днес жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата. Това съобщиха от кабинета на Манол...