Парламентът отхвърли проекторешението, внесено от БСП, за освобождаване на Емил Христов като заместник-председателя на Народното събрание. От 189 гласували депутати 71 бяха "за", а 118 бяха "против". За оставката на Христов гласуваха само БСП. Против бяха от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. ДПС не участваха в гласуването.

© снимка: БТА / АРХИВ

От БСП поискаха оставката на Христов заради нарушаване на правилника и уронване престижа на Народното събрание. Конкретен повод стана това, че на 18 април Христов не е допуснал в сградата на парламента протестиращи родители на деца с увреждания, въпреки че те са имали надлежно издадени пропуски за достъп.

Друг мотив за исканата оставка е и това, че в пленарното заседание, което Христов е водил същия ден, е допуснал да звучи език на омразата. Според БСП това е станало с прочетената от Спас Гърневски декларация от името на ГЕРБ.

Този случай не трябваше да се използва за политически цели, заяви Емил Христов. Според него от БСП са "употребили" хората с увреждания за партийни цели. Той изложи хронологията на събитията от 18 април и заяви, че повече от час от БСП са крили от него, че има граждани, които не са допуснати в сградата на парламента.

Спорове в НС при обсъждането на оставката на Емил Христов

Спорове в НС при обсъждането на оставката на Емил Христов

Спорове в парламента при обсъждането на оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание. От БСП настояха за отстраняването...