НОВИНИ

Емил Радев, евродепутат: ЕК трябва да ограничи двойния стандарт при храните

Европейската комисия да предложи промени в законодателството, които да ограничат двойния стандарт при хранителните и козметичните продукти, както и при перилни и почистващи препарати в Източна и Западна Европа. За това ще настояват евродепутати от ГЕРБ/ЕНП.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 04.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В "Денят започва" евродепутатът Емил Радев съобщи, че е нужно и мащабно проучване за състава на продуктите във всички държави членки. Радев и колегата му Андрей Новаков са внесли предложение за увеличаване на бюджета за такива проучвания догодина с 2 милиона и половина евро.

Емил Радев- евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Това, че под една и съща марка се продава различно качество на различни цени, на практика не е проблем, освен според Директива 29 от 2005 г., ако не се рекламира като едно и също качество в различните държави членки. Но оттук нататък това трябва да го следят националните органи за защита на потребителите и много трудно се доказва, че в друга държава членка това се продава с друг състава и т.н. Няма централизиране европейско законодателство, което да спре тези лоши практики. Защото освен лоши, те са и обидни за държавите от Източна Европа, понеже главно тук се продават храните и препаратите с по-ниско качество. За съжаление някой път и на много по-високи цени.

Емил Радев коментира още, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, в която има вечни длъжници и това трябва да се промени. Според него, за дълговете на частни лица трябва да има 10-годишна давност, каквато важи и за публичните задължения.

Обсъждат се промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които да защитават длъжника срещу частния съдебен изпълнител, заяви в студиото на БНТ и омбудсманът Мая Манолова. Промените предвиждат, лице да не може да бъде съдено, без да знае, да има съразмерност между дълга и исканата сума, както и да има таван на таксите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Села без личен лекар търсят изход от кризата
Села без личен лекар търсят изход от кризата
Обявено е извънредно положение в Лос Анджелис заради горски пожар
Обявено е извънредно положение в Лос Анджелис заради горски пожар