НОВИНИ

​Емил Радев: Новият регламент за личните данни противоречи на законодателството

Новият регламент за защита на личните данни е в противоречие с нашето законодателство, защото не са готови промените, които да го съгласуват с новите изисквания - това каза в "Денят започва" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Галя Караиванова
от Галя Караиванова
08:29, 28.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Европа покрива най-високите стандарти за защита на личните данни. Въпреки, че регламентът беше приет през 2016 г., нямаше достатъчно разяснителни кампании, и на ниво ЕС. Тепърва стартира дебатът какво предвижда регламента. Тепърва стартират и законовите промени, които трябваше да са факт, които да разяснят новите изисквания. Стигна се до там, че нашия закон си противоречи с регламента. Трябва да се направи много широка кампания. Тепърва започват законовите промени. Добре е, че има облекчения за малките фирми. Само фирми с над 250 души трябва да назначават човек, който да отговаря за личните данни.

- С какво беше полезно изслушването на Зукърбърг?

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Много въпроси след случая с "Кеймбридж Аналитика" нямаха отговор. Много от въпросите, които се зададоха не получиха отговор - например коя европейската компания, която може да го конкурира. Не са виновни Фейсбук, но като монополист може да налага правилата на играта. Много се радвам, че влезе в сила Регламента за защита на лични данни. Вече можем да бъдем забравени. Фейсбук сега започва да разработва алгоритъм, който да осигури това. Ние ще имаме право да се откажем от дадени съгласия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Здравословният модел на хранене тръгва от семейството
Експерти: Здравословният модел на хранене тръгва от семейството
Американски екип в Пхенян, за да подготви евентуалната среща САЩ - Северна Корея
Американски екип в Пхенян, за да подготви евентуалната среща САЩ - Северна Корея