НОВИНИ

Емил Радев за кравата Пенка: Става въпрос за чиновнически подход

Това е пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство, в хората се оставя впечатление, че то е несправедливо и жестоко. А тук говорим за една преценка на едни административни органи, каквито са Агенцията по безопасност на храните. Това обясни по повод казуса с кравата Пенка Емил Радев, който е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 08.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според него става въпрос за чиновнически подход към случая. "И това е пореден случай", подчерта Радев.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Ние много добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани, Агенцията ги убива на място даже, никой не гледа дали са заразени, дали са здрави и т.н., защото с една проба този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, изведнъж, когато се подаде сигнал или като се намерят тези коне - конят бива автоматично убиван. Това е варварство за мене.

Емил Радев обясни, че БАБХ освен за ветеринарно-медицинската дейност, отговаря и за хуманното отношение към животните. Той припомни случая с разбит нелегален кучкарник във Варна, като обясни, че "с години Агенцията по храните ходеше на проверки, казваше "ами нищо не може да направим, те не ни пускат вътре", с години."

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕБР: Само искам да кажа, през март месец са сключени два нови договора за обществена поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лева. Там, колкото повече животни се прави оборота, толкова повече се плаща.

Той разказа, че са получавали сигнали за неправомерно закривани екарисажи - като този в Шумен, даде пример Радев.

В даден момент си мислим - това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни?
Не може по този начин - избиваме всичко живо и проблемът е решен. Няма крава - няма проблем. Не може да мислим така.

Той обясни, че след като са взети проби от кравата е нормално да се види животното заразено ли е или не е. В случай, че не е - "да се намери нужния начин, а не цялата страна и ЕС да се занимава с кравата Пенка и как чиновниците четат закона като дявола евангелието", коментира Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Денят започва“: Преди гласуването на модернизационните проекти за армията
В „Денят започва“: Преди гласуването на модернизационните проекти за армията
Слънце и дъжд: Ще продължи ли променливото време и през уикенда?
Слънце и дъжд: Ще продължи ли променливото време и през уикенда?