Режисьорът на „Черна котка, бял котарак“ говори за идеите в основите на дървения град Кустендорф, ценностите, които търси в киното и разбира се коментира Западните Балкани и световната политика. Големият творец застана пред камерата на БНТ по време на филмовия фестивал в Кустендорф - дървеният град, построен по негова идея.

БНТ: Кустендорф е като град на мечтите. Каква беше Вашата мечта, когато построихте дървения град?

Емир Кустурица, режисьор: Винаги си спомням Ефес - един от най-древните антични градове и се чувствам много повече като човек, свързан с миналото, отколкото с бъдещето. Откакто новият свят ни дава лесен достъп до миналото и бъдещето, идеята за града като общност и начин на мислене не съществува, защото градовете вече са лишени от смисъл. Стават все по-големи и по-големи и се увеличава броят на жителите им. Кустендорф е противоположното на това. Голяма привилегия е да живееш сред природата, сред много животни, но и сред много хора, които се интересуват от култура.

БНТ: Днес говорихте за метафорите, но метафора на какво е този град, където улиците с имената на големи личности?

Емир Кустурица, режисьор: Днес светът е несправедлив - поставяйки поп-изпълнителите, режисьорите, футболистите и писателите в една група, дори когато на тях не би им харесало да споделят една и съща страница в една книга и едни и същи места по телевизията. Точно на този свят искам да се противопоставя. Искам това място да загатва утопия и в същото време да кажа, че утопията е невъзможна.

БНТ: Има толкова млади хора на това място виждам и как обичате да разговаряте с всички посетители.

Абсолютно! Когато започна строежът на този град, от това място минаваха електрически стълбове и жици. За тези години фестивалът спечели уважението на много хора. Това място е посещавано от хора, които ще оставят своя отпечатък в историята на киното. Искам да бъда с тях и в същото време да бъда обграден от млади хора, за да мога да създавам смисъл.

БНТ: Каква беше причината тази година да включите и български филм в програмата?

Емир Кустурица, режисьор: Всъщност аз самият не определям кои филми да бъдат включени в програмата на фестивала. Единственото, което мога да направя е да говоря със селекционерите и да им дам насоки. За тези години участието на български филми е малко, но това не означава, че и в бъдеще ще е така. Ако един филм е тук, това означава, че отговаря на основната идея на фестивала - в Кустендорф вярваме в развитието на големите герои, големите истории и погледа върху човешките ценности. От другата страна пък имаме студенти, които се опитват да създадат същото. Моята идея е да сблъскам двата елемента, за да може бъдещето на тези млади хора да бъде по-светло и по-добро. Знаете ли, големите фестивали създават големи впечатления, но нямам предвид само създаването на пространство, в което хората заедно гледат филми и си говорят. Имам предвид и споделянето на емоции и чувства, които не са част от света и блясъка на червените килими, комерсиалното и билбордовете.

БНТ: Филмът „Посоки“ на Стефан Командарев е за оптимистите, песимистите и реалистите. В този смисъл как виждате бъдещето на Балканите?

Емир Кустурица, режисьор: Мрачно е, защото всички се опитват да следват западния начин на живот. Опитват се да бягат далече от комунизма, знаейки накъде отиват. Не знам защо го прави дадена нация от Източна Европа, включително и Югославия, която е била разрушена брутално от голяма част от западните сили! Мисля, че хората не са щастливи, основно защото нямат избор. Те желаят западния начин на живот и комфорта, който им дава, но в същото време Западът не им помага. Западната намеса във всяка страна се опитва да създаде нов пазар. Това което им остава на хората на Балканите е да имат работа, но парите, които получават, не им стигат, за да оцелеят. Участвайки в концерти, включително и в България, виждам, че животът не се подобрява, а някои хора стават твърде богати. Средната класа, която съществуваше по време на комунизма е изчезнала. Животът на хората е в дълбока криза!

© БНТ

БНТ: Сега ние в България председателстваме ЕС и говорим много за Западните Балкани.

Емир Кустурица, режисьор: Какво имате предвид Западните Балкани? А къде са източните Балкани – и Турция ли? Това си е абсолютно военен език! Знаете ли, ЕС е развит от хора, които гледат на мен като на човек който работи са СССР – комисар, комисариати. Тези, хората не са демократично избрани. Пълно е с бюрокрация!

БНТ: В „Черна котка, бял котарак“ се разказва и за ценностите, които изчезват в едно общество. Как се променихме оттогава до днес?

Емир Кустурица, режисьор: За тези 20 години човешките ценности бавно по бавно отстъпиха на икономическите. Разрушихме това, което съществуваше преди и не измислихме нищо ново освен бюрокрацията и твърде богатите хора. Така бъдещето ни не може да бъде много светло.

БНТ: А какви ценности открихте в християнството?

Емир Кустурица, режисьор: Нека да ви разкажа цялата мистерия около мен! Измислиха си версията, че аз си смених религията заради пари. В моето семейство са били християни преди преди нашествието на турците, но някои от тях са си сменили религията. Майка ми и баща ми не бяха религиозни. Но мисля, че откриването на пътя към религията ни прави по-силни. Много хора използват старата мисъл на Балканите: обичам да мразя, а да обичаш да мразиш не ти позволява да вземеш свободно решение на коя култура да принадлежиш.

БНТ: За какво мечтаете сега?

Емир Кустурица, режисьор: Всяка вечер мечтая за новия ми филм. До една година ще отида до Китай да го снимам. Разказва се за човек, който взима пари на заем от много богат човек, но не може да плати дълга си. В замяна богатият човек иска красивата му 16-годишна дъщеря.

БНТ: Ще провокирате отново противоположни мнения.

Емир Кустурица, режисьор: Винаги!