НОВИНИ

"Емко" и "Кинтекс" влизат в диалог след среща при премиера

Поредният протест на работещите в "Емко". Този път обаче работниците и собственикът на фирмата Емилиян Гебрев се срещнаха с премиера в МС, след което стана ясно, че утре ще има разговори между "Кинтекс", "Емко" и министъра на икономиката Емил Караниколов. Работещите в Емко настояват да им бъдат върнати договорите за поръчки, прехвърлени към ВМЗ-Сопот след месец май.

Александър Марков
от Александър Марков
17:26, 09.10.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

За пореден път работещите в "Емко" протестираха под прозорците на Министерския съвет. И този път исканията им са да получат договорите за поръчки обратно.

Нашите договори не са върнати. Нашите пари са запорирани. Ние искаме хляба си. Искаме работата си.
В години, когато в България всеки се оплаква, че няма квалифициран персонал, вижте тези хора. Отбранителното производство във всяка страна се състои от най-квалифицираните хора, според мен. Това, че лицензът е върнат, не означава, че ще ни върнат договорите с "Кинтекс", по който сме изправна страна.
Господин Караниколов след това каза - дадохме ги на ВМЗ, така както са ги дали на ВМЗ, да бъдат така добри да ни ги върнат пак на "Емко".

Договорите обаче няма как да бъдат върнати, обяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Прекратен договор не знам как се връща, това е първото. Второ, няма моя санкция да бъдат прекратявани договорите, това трябва да е абсолютно ясно.

Караниколов обясни защо "Кинтекс" е сключил договори с ВМЗ-Сопот.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Усещаме някакъв рекет към държавата. Първо, тяхното виновно поведение, а не форсмажор, е това неспазване на закона. И то не само такива, които са формални, но и такива, които застрашаваха населението и работещите в завода. Основният проблем на дружеството "Емко" е, че то не притежава достатъчен брой складове, в които може да прибере продукцията си, и около 100 контейнера с боеприпаси бяха оставени на производствената площадка. Не на складовете, а на производствената площадка.

Последва среща с премиера. Борисов разпореди утре да се проведе среща в "Кинтекс" с трите заинтересовани страни и да му се докладва за резултата.

БНТ: Какво очаквате от срещата утре всъщност, не стана ясно?

Емилиян Гебрев, собственик на "Емко": Нищо друго освен да се възстановят нещата такива, каквито са били май месец.

БНТ: Как е възможно договор да бъде върнат, след като вече е прехвърлен за изпълнение към ВМЗ?

Емилиян Гебрев, собственик на "Емко": Не е наш проблем, този, който незаконно го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. 21 век има Конституция, има частна и държавна собственост са изравнени, никой няма право нито да взима от държавното, нито да взима от частното.

На следващия протест, обещаха работниците, щели да присъстват 1500 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще поеме и извънболничното лечение на бедните без осигуровки
Държавата ще поеме и извънболничното лечение на бедните без осигуровки
Благоевградчанин се надява ВиК да реши дългогодишен проблем с теч на вода
Благоевградчанин се надява ВиК да реши дългогодишен проблем с теч на вода