НОВИНИ

Енергиен експерт: Покачването на цените на горивата през лятото е нормално

Към средата на сезона може да се очаква леко покачване от около 10 стотинки на горивата, което е нормално, каза в "Денят започва" енергийният експерт Атанас Тасев.Все пaк производителите също търсят своя изгода, допълни той.

 Енергиен експерт: Покачването на цените на горивата през лятото е нормално
bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 25.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов пък заяви, че е възможно и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, понеже тече производство на комисията по темата.

Марио Гаврилов, говорител на КЗК: Санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин, но не може да се санкционира за високи цени на отделна бензиностанция. Все пак сме пазарна икономика.

Енергийният експерт открои, че покачването на горивата имат своето икономическо обяснение:

Атанас Тасев, енергиен експерт: Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика - става дума за изчисление на търсене и предлагане.

Вижте целия разговор в"Денят започва".




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царският манастир край Варна се руши
Царският манастир край Варна се руши
Британците са разделени по Брекзит
Британците са разделени по "Брекзит"