Брюксел подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, заяви еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович по време на енергийна конференция в София, която е част от българското европредседателство. Темата бе обсъдена и на среща с премиера Бойко Борисов. Продажбата на ЧЕЗ също бе част от разговорите между двамата. Бъдещето на проекта "Белене" бе обсъдено на среща на еврокомисаря в българския парламент с депутати от енергийната комисия. По-късно днес Шевчович разговаря и с президента Румен Радев.

Две теми обсъдиха тази сутрин в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Шевчович, а именно - енергийната свързаност на региона, сигурността на доставките и изграждането на газов хъб в България. Бойко Борисов акцентира върху значимостта за газовия хъб „Балкан", като част от политиката за интегриране и развитие на свободен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът посочи, че чрез този проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По-късно пред участниците в енергийния форум в София, Шевчович обясни, че България е предпочетена за газов център заради географското си положение и инфраструктурата, с която разполага.

Марош Шевчович - европейски комисар по енергетика: "България има много добро развитие на интерконекторни връзки както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на строеж. Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ"

Еврокомисарят припомни, че още по време на първата среща на групата за газова свързаност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка държава от региона да има поне три източника за доставка на газ, за да се постигне диверсификация. Министърът на енергетиката заяви че първата крачка към реализацията на проекта вече е факт.

Теменужка Петкова: "Днес предстои да бъде подписан договор с избрания изпълнител, за изготвяне на предпроектното проучване за газоразпределителиня център на територията на България."

Еврокомисарят коментира и сделката с ЧЕЗ.

Марош Шевчович -европейски комисар по енергетика: "На срещата с премиера обсъдихме тази сделка и се съгласихме, че тя е между две частни компании. Имам информация, че всички отговорни органи в България, в това число правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки. Ние в ЕК просто искаме да знаем, че се спазват всички принципи и закони на европейското законодателство".

От "Инерком", които участваха в енергийния форум, коментираха,че не е необходимо становище от европейски институции по сделката.

Милена Стоева- председател на борда на "Инерком": "Не смятаме, че Еврокомисията е необходимо да се намесва в една чисто търговска сделка".

От "Инерком" заявиха, че до момента няма отказ от страна на банковите институции, с които те преговарят да финансират сделката.

Веселин Захариев, финансов съветник на "Инерком" по сделката: " В момента се водят преговори за съотношението, собствен капитал- към ту банково финансиране. Преговорите се водят в един нормален тон, имайте предвид, че шумът, който се вдига в последните седмици, не ни помага, а леко бави цялата задача."

По-късно днес пред депутати от енергийната комисия в парламента Шевчович заяви, че Брюксел е склонен на разговори по проекта "Белене".

В ранният следобед еврокомисарят се срещна и с президента Румен Радев. Двамата обсъдиха важните за страната и региона енергийни проекти. Държавният глава съобщи, че ще инициира дискусия за изработване на национална енергийна стратегия за следващите десетилетия. Той увери своя гост, че България ще продължи да работи по създаването на ефективен европейски енергиен съюз и след края на своето председателство.