НОВИНИ

Енергийната система е в добро състояние, търсят се 460 млн. за въглеродни емисии

Електроенергийната система на страната е в добро състояние и е готова да посрещне есенно-зимния сезон, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като беше изслушана в ресорната парламентарна комисия. Петкова обаче предупреди, че има опасност Европейската комисия да затвори държавната "ТЕЦ - Марица - Изток 2", ако централата не плати въглеродните емисии до края на март.

Николай Минков
от Николай Минков
19:00, 11.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Ако ТЕЦ "Марица- Изток 2" не плати до март над 460 млн. лв. за въглеродни емисии, има опасност Брюксел да забрани дейността на централата.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В началото на годината цената на емисиите беше 8 евро, тя достигна преди 3 седмици до 25 евро. Ако такива емисии не бъдат закупени, съответно съгласно европейските правила и директиви ТЕЦ-ът няма право да работи. А тук става въпрос за една много сериозна енергийна мощност, която ние не можем да заместим с нищо друго.

Министър Петкова обясни, че се обсъждат няколко варианта, като единият е БЕХ да купи емисиите.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Съответно това автоматично се превръща в задължение на "ТЕЦ Марица-Изток 2" към БЕХ.

Министърът увери, че това няма да предизвика поскъпване на тока.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Няма такъв вариант да поскъпне токът. Вие знаете кой определя цената на електроенергията. Това е КЕВР.

Вариантът да се платят емисиите чрез сливане на "Марица-Изток 2" с АЕЦ "Козлодуй" скара ГЕРБ и БСП.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ: За да се намери най-правилното решение трябва да се обсъждат различни варианти и аз първи хипотетично коментирах едно такова обединение.

Иван Генов, депутат от ПГ на "БСП за България": Няма да говорим за енергетика, ако тази глупост се осъществи. Дай да вземем печалбата от АЕЦ "Козолдуй", да я хвърлим в тази яма и да останем без дружество, което може нормално да съществува.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Такова едно обединение по-скоро би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

Следващата седмица енергийният министър ще предложи няколко варианта за дългосрочно решаване на проблема с държавната топлоцентрала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер
Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер
Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите
Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите