С падането на температурите през последното денонощие у нас изниква въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че проблеми с тока няма да има. Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цанчев заяви за "По света и у нас", че вече приключват последните ремонти по мрежите.

Можем ли да очакваме изненади с електричеството през студените месеци - вижте отговора от Николай Минков.

Основният фактор за изненади, като пиково потребление, претоварване на мрежите и дефицит на ток, са продължителните ниски температури, обикновено през януари и февруари.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.

Добрата новина е, че до края на годината не се очаква повишение в цената на електричеството за бита, увериха от КЕВР. Колкото до сигурността на мрежите, тя зависи от това дали енергодружествата са извършили всички задължителни ремонти през това лято.

От 24 септември до 11 октомври експерти на Министерството на енергетиката проверяват готовността на енергийните предприятия за зимата.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Колегите извършват проверка в трите ЕРП и ЕСО . В момента се извършва проверка на територията на ЧЕЗ в област Благоевград.

Основно се проверява дали са ремонтирани и рехабилитиран мрежите, стълбовете, трафопостовете, състоянието на просеките, техническата обезпеченост на аварийните екипи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което показват първоначалните данни от проверката е, че системата е стабилна, енергийните оператори са в много добро състояние, осигурена е и необходимата техническа готовност, така че сме готови да посрещнем есенно-зимния сезон спокойни.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев съобщи, че операторът е инвестирал 21 млн. лв. в ремонти и разширения на мрежите през лятото.

Ангелин Цачев, изп. директор на ЕСО: Мрежата е в добро състояние и е готова да поеме екстремалните есенно зимни условия. Към този момент са изпълнени и рехабилитирани над 110 км. електропроводи - 100 и 110 киловолта. Почистени са над 240 км просеки.

Ангелин Цачев обясни, че максималните зимни товари са между 7 000 и 7200 мегавата.

Ангелин Цачев, изп. директор на ЕСО: Мрежата може да понесе много повече от това, като екстремални сме имали около 7 800 при температури между -15,-20 градуса и то в дълъг период от време.

ЕСО е сключило споразумения със съседните оператори за безвъзмездно предоставяне на ток, ако заради свръхпотребление, централите не успеят да произведат достатъчно електричество.

Ангелин Цачев, изп. директор на ЕСО: С Румъния имаме подписано споразумение и за доставяне на такава аварийна помощ срещу заплащане.

От ЕСО увериха, че вече са сключили и всички договори с топлоцентралите за осигуряване на студен резерв през зимата.

Над 56 млн. и 617 хил. лв. плати държавата на седем централи за осигуряване на мощности за студен резерв, които могат да бъдат включени, ако енергийната система не може да произведе нужния ток, заради пиково потребление при ниски температури. Това са тецовете "Варна", "Бобов дол", "Брикел", "Марица 3", държавната Марица-изток 2" и "Топлофикация Русе".