НОВИНИ

Енергийни експерти: Очакват ни нови глоби заради преноса на газ

Очакват ни нови глоби заради ограничаване на достъпа на газопреносната мрежа у нас, предупреди енергийният експерт Иван Хиновски в сутрешния блок на БНТ. Според него наложената глоба на България в размер на 77 млн. евро от страна на Европейската комисия ще има политически последици като засилване на евроскептицизма в българското общество. Според енергийният експерт Васко Начев изказването, че хората няма да платят е по-скоро емоционално, но манипулативно, защото дружествата на БЕХ са държавни. Според експертите обаче не бива да се забравя, че глобата е резултат на очевидното бездействие на родните институции, засягащо правата на крайните потребители у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 19.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Иван Хиновски: Това е една чисто корпоративна грешка на газовия оператор, замазана във времето и сега някой трябва да понесе санкции за това. Няма начин да не платим още глоби, защото "Овъргаз" ще предяви допълнителен иск за щети. Това е само глоба за злоупотреба с монополните права. Има друг по-важен фактор, който е политически - този прецедент внася евроскептицизъм в нашето общество - лошият ЕС ни налага глоби.

Хиновски обаче заяви, че глобата е санкция в защита на потребителя. Правилата на Европейския енергиен съюз, нашият закон защитават правата на потребителя да получи най-добрата цена на газовите доставки - т.е най-евтиния газ.

Според Васко Начев парите за глобата вече са готови, защото БЕХ е пуснал емисии и парите са налице. Но тези пари по косвен начин идват директно от потребителя, независимо под каква форма, дали през цена, дали чрез отчитане на по-малко печалба, защото част от печалбата влиза директно в бюджета.

Според Начев изказването, че хората няма да платят глобата е по-скоро емоционално, но неточно и манипулативно.

Васко Начев: Няма човек в България, който да не знае, че тези дружества са държавни и под някаква форма рефлектират върху собственика, а собственикът в случая сме всички ние под формата на данъци и такси, които плащаме на тези дружества.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 000 души са загинали от огнестрелни оръжия в САЩ за година
40 000 души са загинали от огнестрелни оръжия в САЩ за година
Боби Бобев: Създаването на косовската армия не е приумица
Боби Бобев: Създаването на косовската армия не е приумица