Надеждни ли са компаниите, които се включиха с оферти за стратегически инвеститори в АЕЦ "Белене" и има ли опасност за поскъпване на тока заради прекратяване на договорите с централите "Марица" - в "Още от деня" темите коментираха Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Българската икономика и в частност Български енергиен форум са натоварени с непосилни ангажименти през последната година и от това ще има ефект, смята Христо Казанджиев.

Според проф. Атанас Тасев, благодарение на това, че са обявени тежки условия за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", са останали само големите играчи.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: С идването на Тръмп на власт бяха въведени строги рестрикции. Участието на "Дженерал електрик" косвено потвърждава, че държавният департамент не противоречи на участието в този смесен проект. Моето мнение е, че ще отстъпим от заявените позиции, защото в началото на едни преговори обикновено се поставят тежки условия, за да има възможност за маневриране. Държавата няма докрай да отстоява тази твърда позиция.
Ядрени експерти: Да проверят финансовите възможности на кандидатите за "Белене"

Ядрени експерти: Да проверят финансовите възможности на кандидатите за "Белене"

12 компании искат да се включат в изграждането на АЕЦ Белене. За стратегически инвеститор кандидатстват 7 дружества. От тях, 4 компании нямат финансов...

Миналата седмица правителството даде мандат за преговори с "Контур Глобал" с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия. Според експертите обаче, няма опасност от повишаване на цената на тока.

Христо Казанджиев, Български енергиен и минен форум: Няма да бъде прекратено изкупуването на ток от електроцентралите докато са валидни договорите и докато самите инвеститори не решат да напуснат България.

По въпроса за кризата с петрола след атаката с дронове в Саудитска Арабия, експертите заявиха, че поскъпван на цените може да бъде отчетено след 9 месеца.

Вижте целия разговор във видеото!

Правителството ще преговаря за затварянето на ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток"

Правителството ще преговаря за затварянето на ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток"

Правителството започва преговори за прекратяване на един от дългосрочните договори за изкупуване на ток от американската централа "КонтурГлобал Марица...