Става въпрос за моментно явление. Така енергийният експерт Атанас Тасев определи рязкото покачва на цената на електрическата енергия на свободния пазар с над 300 %. Асоциацията на индустриалния капитал изпрати писмо до премиера Бойко Борисов за проблема, а Комисията по енергийно и водно регулиране започна проверка. За разлика от Тасев, колегата му Еленко Божков заяви, че ситуацията с цената на тока за промишлеността е обезпокоителна.

Еленко Божков: Цената скочи близо три пъти. говорим не моментно, а за една базова цена за ден напред. Тръгне ли да се увеличава цената за големите производители, те ще вдигнат цената на своята продукция, съвсем естествено, което косвено влияе върху гражданите, нали? А от друга страна това неминуемо води, поради повишение на референтните цени на свободния пазар, до увеличение на цената за бита за следващата година.
Атанас Тасев: Като сме минали на свободния пазар, ние трябва да се научим на финансовите инструменти - като фючърсни сделки, хеджиране на сделката. Трябва, вместо да плачем, да се оплакваме на премиера, трябва да си назначим съответните хора, които разбират от финансови инструменти и които да изработват оптимална стратегия, за да се приспособим към тези условия, защото те няма да се променят.