Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на република Гърция Йоргос Статакис обсъдиха необходимите последващи действия за реализация на проекта за изграждане на газовата връзка Гърция-България.

Двамата бяха категорични, че ще се работи по актуализиран график по проекта, така че интерконекторът да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По време на визитата си в София министър Статакис потвърди, че интерконекторът Гърция-България е приоритет проект и за гръцката страна.

Министрите Петкова и Статакис подчертаха, че основен приоритет е успешното приключване на обществените поръчки за избор на строител, за доставчик на тръби и за строителен надзор.

Очаква се всички тръжни процедури по проекта да приключат до края на месец април.

Обсъдено беше и предстоящо подписване на междуправителствено споразумение, което да стабилизира данъчно-правния режим на проекта за период от 25 години.

ЕС ще финансира изграждането на газопровод между България и Гърция

ЕС ще финансира изграждането на газопровод между България и Гърция

Европейската комисия съобщи, че ще инвестира 33 млн. евро в строителството на междусистемния газопровод с дължина 182 км между Комотини, Гърция, и Ста...